Puhovski: Mediji se ne ponašaju kao mediji, već kao manipulatori

Medijska praksa je zapravo nasleđena iz vremena pripreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije

23. maj 2014

Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski ocenio je danas da mediji u regionu Zapadnog Balkana zapravo ne funkcionišu kao mediji, već i dalje često imaju manipulativnu ulogu.

“Mediji se često ponašaju isključivo kao proizvođači stvarnosti i vesti, umesto da budu posrednici, ako se već nazivaju medijima”, rekao je Puhovski na uvodnom predavanju na naučnim konferencijama “Uloga medija u normalizaciji odnosa na Zapadnom Balkanu” i “Mostovi medijskog obrazovanja”.

Prema njegovim rečima, takva medijska praksa je zapravo nasleđena iz vremena pripreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije, kada su mediji bili proizvođači simbola, koji su potom postajali borbeni pokliči.

“Iako do 1991. godine nikada u istoriji nije bilo sukoba između Srba i Hrvata, mediji su proizvodili sliku da su ti sukobi tradicionalni kroz vekove, pa je tako i mržnja između Srba i Hrvata navodno bila tradicionalna. Oni su proizvodili govor mržnje”, rekao je Puhovski.

On je ocenio da mediji danas opet manipulišu, ali ovaj put pojmovima “evropski”, “evropeizacija” i tome slično.

Žarko Puhovski je ocenio da su aktuelni službeni sadržaji iz školskih udžbenika u regionu nevažni.

“Između laži koje su slušali u školi i laži koje su slušali kod kuće, mladi ljudi su početkom devedesetih godina prošlog veka izabrali laži kod kuće. Familijarne laži su pobedile državne laži”, rekao je Puhovski.

Naučne konferencije organizuju se danas i sutra povodom obeležavanja 60. godišnjice postojanja Filozofskog fakulteta i deset godina postojanja Odseka za medijske studije sa tog fakulteta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga