Pućdemon osnovao novu stranku

Prva godišnjica izglasavanja otcepljenja Katalonije od Španije

28. okt 2018

Godinu dana od izglasavanja otcepljenja Katalonije od Španije, koje nije zaživelo, bivši katalonski predsednik Karles Pućdemon je u subotu osnovao novu stranku u okviru novog pokušaja da iz svoje baze u Belgiji okupi separatiste.

Osnivačka skupština stranke Crida Nacional (Nacionalni poziv) održana je u subotu uveče.

Sednica Pućdemonove nove stranke održana je u gradu Manresa u centru Katalonije.

„Pre godinu dana smo odlučili da ćemo nastaviti da se borimo bez obzira na okolnosti i da ćemo se posvetiti izgradnji bolje zemlje, republike“, rekao je Pućdemon u Briselu o svojoj novoj stranci, preneo je Gardijan.

U govoru koji je njegovim pristalicama emitovan na ogromnom ekranu Pućdemon je aludirao na razdor u taboru separatista, apelujući da se borba nastavi ujedinjenim snagama. Međutim, mnogi Pućdemonovi bivši saveznici, koji su usvojili umereniji i pragmatičniji pristup, odbili su da pristupe njegovoj stranci.

Aktuelni predsednik Katalonije Kim Tora je u televizijskom obraćanju u Barseloni povodom obeležavanja godišnjice od proglašenja nezavisnosti 27. oktobra 2017. rekao da „povlačenje nije opcija“. On je apelovao da se puste na slobodu bivši katalonski čelnici koji su uhapšeni pod optužbom za pobunu protiv Španije. NJima bi početkom sledeće godine trebalo da počne suđenje. „Ako budu osuđeni, mi ćemo biti odlučni kao što smo bili 1. oktobra, te snažni i solidarni kao 3. oktobra“, poručio je Torra.

Početkom oktobra 2017. katalonska vlada je organizovala referendum o nezavisnosti, uprkos zabrani španskog ustavnog suda, a 3. oktobra je usledio masovni protest i opšti štrajk kao odgovor na policijsku intervenciju na biralištima. Većina onih koji su izašli na referendum glasali su za uspostavu samostalne republike Katalonije dok su zagovornici ostanka u Španiji bojkotovali glasanje.

Na osnovu rezultata referenduma, u regionalnom parlamentu u Barseloni održano je glasanje 27. oktobra 2017. godine, pa proglašena nezavisnost. Iako su u nekim mestima građani počeli da skidaju španske zastave sa institucija, nezavisnost u stvarnosti nije zaživela. Španska vlada je posegla za Ustavom i preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom, pokrajinom na obali Sredozemnog mora, gde živi 7,5 miliona ljudi.

„Pre godinu dana, politički je proglašena katalonska republika“, istakao je Tora. „Protekla godina nije se, međutim, odvila kako smo hteli jer se čitav teški represivni aparat države sručio na našu legitimnu i demokratsku vladu“, dodao je i pozvao stanovnike na istrajnost prema konačnom postizanju nezavisnosti.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga