PSG: Zašto Ministarstvo odbrane ne interesuje bezbednost letenja već kupovina polovnih aviona

"Umesto što se slika u borbenim avionima, Vulin javnosti duguje odgovor"

13. apr 2018

Pokret slobodnih građana (PSG) upitao je danas ministra odbrane Aleksandra Vulina zbog čega je bezbednost letenja aviona Vojske Srbije van fokusa na račun, kako se navodi, političko-finansijskih kombinacija o nabavci aviona i druge opreme.

„Zašto se dozvoljava da oficiri bezbednosti letenja čekaju po pola godine da ih komandant primi na službeni razgovor kako bi ukazali na opasnosti i nepravilnosti koje se pogoršavaju uprkos izveštajima? PSG smatra da ministar odbrane, umesto što se slika u borbenim avionima, javnosti duguje odgovor da li su nadležni oficiri ukazivali na sve lošije stanje bezbednosti letenja i šta je učinjeno da se taj trend promeni, a tragedije kao poslednja u Kovačici ili ona sa helikopterom kod Surčina, spreče?“, navodi se u saopštenju te stranke.

PSG je upitao zašto je komandant Ratnog vazduhoplovsta i protivvazduhoplovne odbrane „delimično menjao“ izveštaj Komisije za osnovno ispitivanje udesa helikoptera, da li je taj izveštaj sa stručne strane bio potpun i precizan i zašto nakon tragedije niko nije razgovarao sa ostalim pilotskim kadrom i ustanovio sve okolnosti.

„Postoji i niz drugih pitanja koje PSG za sad neće javno postaviti, ali mora istaći da ćutanje nije rešenje i da zaklanjanje iza vojne discipline i morala ne sme da bude na uštrb ljudskih života i snage naše vojske“, dodao je PSG.

Avion Vojske Srbije Supergaleb G-4 srušio se 11. aprila u rejonu Kovačice a u nesreći je poginuo major Robert Kaloci, dok je drugi pilot teško povređen.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga