PSG zahteva od tužilaštva da pokrene krivični postupak protiv Šešelja

"On ne nastupa samostalno, već je politički klovn aktuelne vlasti"

25. apr 2018

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je danas da je tražio od Republičkog javnog tužilaštva da pokrene krivični postupak protiv poslanika SRS-a Vojislava Šešelja i Filipa Stojanovića zbog gaženja zastave Hrvatske.

U saopštenju se navodi da PSG, ukoliko Tužilaštvo to iz nekog razloga ne želi da učini, moli da se odobri krivično gonjenje koje će preduzeti Pokret, s obzirom, kako se navodi, da je za postupak te vrste potrebno odobrenje tužioca.

„Postoji osnovana sumnja da su osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj koji je protivzakonito na funkciji narodnog poslanika, i Filip Stojanović, narodni poslanik SRS-a, povredili ugled strane države, a još više Republike Srbije„, navodi se u saopštenju.

Pokret smatra da Šešelj ne nastupa samostalno, već je „politički klovn“ aktuelne vlasti.

„Njegove predstave prikrivaju mračnu političku pozadinu njihove ideologije koja se ne sme potceniti kao jednom u prošlosti, jer nisu improvizacija, već deo političkog plana. Period tabloidizacije Srbije je s uspehom završen i narod je njome anesteziran, pripremljen za bilo šta što se baci pred njega“, ocenio je PSG.

Pokret smatra da „sledi usađivanje nazadnih ideja i za to je Šešelj idealan“, jer se „njegov sklop tabloidnog nastupa i mračne ideologije lepi za nove generacije. Tako se i domaća javnost i međunarodna zajednica može plašiti većim zlom, a onaj ko može da kontroliše Šešelja, kontroliše Srbiju“.

PSG podseća da je Članom 175. Krivičnog zakonika Srbije propisano da će se, ko javno izloži poruzi stranu državu, njenu zastavu, grb ili himnu, kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri meseca.

Za pokretanje tog krivičnog postupka je potrebno prethodno odobrenje republičkog javnog tužioca.

Pored te dozvole, Šešelj može i da se pozove na poslanički imunitet, naveo je PSG i dodao da je taj imunitet morao da mu bude oduzet, zajedno s mandatom poslanika, istog trenutka kada je osuđen zbog izvršenja ratnih zločina.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga