- Autonomija - https://www.autonomija.info -

PSG: Vlast ni minimalno ne poštuje prava radnika

Pokret slobodnih građana (PSG) čestitao je danas radnicima Prvi maj, Međunarodni praznik rada, ali je naglasio da vlast ne poštuje njihov rad i prava ni u minimumu koji je zakonski propisala.

„Pogibije radnika na radnim mestima više su nego redovna pojava“, upozorio je PSG i dodao da su rad na crno, bez odgovarajuće zaštitne opreme, sa platama manjim od minimalca, produženo radno vreme i prekarni rad samo neke od anomalija koje su prihvaćene kao normalno stanje kod poslovanja.

„Kod dovođenja stranih investitora glavna prednost koju naše vlasti reklamiraju, jeste upravo to što su radnici jeftini, bez bilo kakve zakonske zaštite i mogućnosti da pronađu drugi posao“, naglasio je PSG.

Zato je, navedeno je u saopštenju, u Srbiji svake godine sve manje stanovnika jer se odseljavaju u potrazi za bolje plaćenim i sigurnim poslom.

PSG je poručio da će insistirati na striktnom poštovanju garantovanih prava radnika i obezbediti slobodno sindikalno organizovanje radnika i rad sindikata u javnom i privatnom sektoru, bez razlike.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!