PSG: Vlast ne želi da uspostavi evropske standarde i pravdu

"Pritisak vlasti Aleksandra Vučića na pravosuđe zbog ukidanja presude pripadnicima Žandarmerije još jedan je dokaz da režim ne želi niti uspostavljanje evropskih standarda, niti pravde u Srbiji"

21. juna 2018

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je danas da komentari vlasti na presudu Apelacionog suda u slučaju Žandarmi predstavljaju dokaz da aktuelna vlast ne želi da u Srbiji uspostavi evropske standarde i pravdu.

„Pritisak vlasti Aleksandra Vučića na pravosuđe zbog ukidanja presude pripadnicima Žandarmerije još jedan je dokaz da režim ne želi niti uspostavljanje evropskih standarda, niti pravde u Srbiji. Nema ništa od uspostavljanja nezavisnosti pravosuđa i pravne države sa vlašću koja to neće, već svoju moć zasniva na njihovom nedostatku. Nasušna potreba građana za pravdom i evropski stadardi njima ne znači ništa“, navodi se u saopštenju.

PSG je naveo da su izjave funkcionera poput Marka Đurića koji je, uprkos zakonskoj zabrani, presudu Apelacionog suda nazivaju sramnom, „dokaz da za njih zakoni ne važe“, a da je povezivanje te presude sa pregovorima o Kosovu „pokušaj da vlast svoju nesposobnost opravda novim i novim teorijama zavere“.

PSG je naveo da pruža podršku ljudima u pravosuđu koji svoj posao pokušavaju da rade u skladu sa pravilima i savešću.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su sedmorica pripadnika Žandarmerije osuđena uslovno na šest do osam meseci zatvora jer su tokom Parade ponosa 2014. godine fizički napali braću tadašnjeg premijera Srbije i gradonačelnika Beograda – Andreja Vučića i Predraga Malog i dvojicu pripadnika Vojske Srbije. Sud je potvrdio oslobađajuća presuda komandiru voda Treće jedinice za protivteroristička dejstva Radetu Matiću.

Slučaj je vraćen na ponovno suđenje. Apelacioni sud je utvrdio i da su razlozi prvostepene presude nejasni, „pre svega po pitanju namere okrivljenih kod krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, s obzirom na to da su za ovo krivično delo oglašeni krivim, odnosno da su radnje preduzimali sa ciljem da oštećene ‘zastraše i nezakonito kazne'“, a sud za to ne daje razloge iz kojih bi se videlo zbog čega su to hteli.

Na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, osuđeni su Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević. Oni su prvostepenom presudom osuđeni za krivično delo zlostavljanje i mučenje. Na osam meseci uslovno osuđen je Dragan Savić, takođe prvostepenom presudom i zbog krivičnog dela napad na vojno lice dok je Rade Matić oslobođen odgovornosti.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga