PSG: Vlast blokirala sve alate za zaštitu od fašizma

"Proganjaju pojedince i grupe koje bi na bilo koji način mogle da unesu iskru slobode u javni prosto"

08. nov 2018

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašiza i antisemitizma, Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je danas da ljudi u Srbiji žive u „brutalnoj svakodnevnici“ u kojoj je vlast blokirala sve alate za zaštitu od fašizma.

U saopštenju PSG konstatuje da su građani svakodnevno žrtve verbalnog i fizičkog nasilja, i da su brutalne osude neistomišljenika u Skupštini Srbije glasnije nego ikada.

„Pretnje bičuju s naslovnih strana tabloida, vršnjačko i porodično nasilje ‘napreduje’ i opozicioni aktivisti i njihove porodice, prijatelji i pristalice suočavaju se s prebijanjem i najsurovijim pretnjama na ulici i u institucijama“, piše PSG.

„Svaki dan glasnogovornici režima s televizija s nacionalnom frekvencijom upiru prstom u neistomišljenike, proglašavaju ih izdajnicima, državnim neprijateljima, stranim plaćenicima, opasnošću za nacionalnu bezbednost Srbije – jednom rečju izlažu ih progonima izmanipulisanih pojedinaca, podobnih udruženja građana i političkih istomišljenika“, piše u saopštenju.

„Da, ‘psi su pušteni’ – kako je to osvanulo na naslovnoj strani režimskog nedeljnika, ali su oni na povocu onih koji proganjaju pojedince i grupe koje bi na bilo koji način mogle da unesu iskru slobode u javni prostor Srbije“, navodi PSG.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležava se 9. novembra širom sveta, kao sećanje na „Kristalnu noć“ progona Jevreja u nacističkoj Nemačkoj 1938. godine.

„Preuzimanje Kopernikusa da bi SNS prelivala imovinu građana u stranačke džepove“

PSG i Građanski blok 381 ocenili su i da je preuzimanje kablovskog operatera Kopernikus od strane Telekoma pokazatelj da je SNS pogazila institucije i ukinula vladavinu prava da bi „mogla drsko i bez straha da preliva imovinu građana Srbije u privatne i stranačke džepove“.

Oni su u saopštenju ocenili da će već sutra tu „aferu smeniti sledeća, a pare građana ostaće u privatnim i stranačkim džepovima„.

„Otvorena su pitanja samo da li će razlika u ceni od, kako neki stručnjaci procenjuju, 180 miliona evra biti iskorišćena za novu izbornu kampanju vladajućeg režima, gradnje nelegalnih privatnih objekata po Srbiji ili neki treću nezakonitu svrhu“, navodi se u saopštenju.

Po mišljenju PSG i GB 381 Srbija sa vlašću nema šanse u borbi protiv kriminala, jer kako su kazali „vlast neće dići ruku na sebe“.

„Za slobodu i pravdu u Srbiji nije dovoljna samo promena vlasti, već poništavanje svih poslova sličnih ovom, te oštro krivično kažnjavanje i odstranjivanje iz političkog života svih koji su se ovakvim stvarima bavili – lustracija„, navodi se u saopštenju i dodaje da je ključno da se Srbija okrene Zapadu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga