PSG traži ostavku ministra unutrašnjih poslova i raspuštanje Saveta REM-a

"Sprega režima na vlasti i navijača je potpuno očigledna"

29. avg 2019

Pokret slobodnih građana (PSG) zatražio je danas da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović podnese ostavku ukoliko policije nije sposobna da se obračuna sa kriminalnim grupama koje se kriju na tribinama stadiona i napadaju građane na auto-putu. PSG je zatražio i hitno raspuštanje Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zbog prikrivanja izveštaja o monitoringu medija tokom kampanje za parlamentarne izbore 2016. godine, a koji je danas objavio CINS.

PSG smatra da je napad huligana na građane na auto-putu kod Obrenovca „pokazatelj da bezbednost građana u Srbiji nikad nije bila na nižem nivou“.

„Rat između navijačkih grupa, koje su u svojoj suštini kriminalne, dovodi u opasnost ljude koji nisu ni na koji način umešani, a država ili ne reaguje ili se stavlja na stranu pojedinih grupa“, kaže se u saopštenju.

PSG je podsetio i izjavu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića iz 2016. godine da policija nema snage za borbu protiv huligana, ocenjujući da ih je time „dodatno ohrabrio i poručio im da mogu da rade šta god hoće“.

Sprega režima na vlasti i navijača je potpuno očigledna, pošto vođe ovih grupa sa podebljim kriminalnim dosijeima dobijaju ugovore za razne poslove sa državom, i nalaze se u upravnim odborima klubova koji su u vlasništvu države, ili obezbeđuju skupove poput inauguracije predsednika na kojoj su takođe ugrozili bezbednost građana“, navedeno je u saopštenju.

PSG je i hitno raspuštanje Saveta REM-a, navodeći da se u prikrivenom izveštaju o monitoringu medija tokom kampanje za parlamentarne izbore 2016. godine, a koji je danas objavio CINS jasno vidi da je vladajuća SNS bila povlašćena, da su elektronski mediji sa nacionalnim pokrivanjem kršili zakone i da je trebalo je da snose posledice zbog toga, kao i da je Savet REM svesno tri godine to skrivao to od građana Srbije, kaže se u saopštenju tog pokreta.

PSG smatra da sada „postoje i dokazi da Savet REM radi direktno u korist vladajuće stranke i da više ne ispunjava ni minimum uslova da reguliše medije u Srbiji, što ni do sada suštinski nije radio“.

„Podsećamo da su 2017. godine, kada su se održavali predsednički izbori, odbili da urade bilo kakav izveštaj i posmatraju rad medija, što im je osnovna dužnost, a što je dovelo do dodatnog pogoršanja slobode medija i javne reči„, kaže se u saopštenju.

PSG je pozvao poslanike Skupštine Republike Srbije da hitno pokrenu razrešenje članova Saveta REM „zbog toga što je utvrđeno da su nesavesno i nepravilno radili, i zanemarivali i nesavesno ispunjavali svoje obaveze što je dovelo do većih smetnji u radu REM, kako je to predviđeno Zakonom o elektronskim medijima“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga