PSG traži ostavku ministra poljoprivrede

"Opravdana sumnja malinara da vlasnici hladnjača u Srbiji imaju monopol"

06. juna 2018

Odbor za poljoprivredu Pokreta slobodnih građana (PSG) zatražilo je danas hitnu ostavku ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića zato što nije rešio probleme malinara niti je definisao jasnu strategiju proizvodnje, otkupa i izvoza tog voća.

PSG smatra da su malinari sa pravom nezadovoljni zbog toga što Ministarstvo poljoprivrede nije ispunilo ono što je ranije olako obećalo, pre svega otkupnu cenu od 180 do 190 dinara po kilogramu maline.

„Trenutno važeća otkupna cena od 50 do 80 dinara ne pokriva ni troškove proizvodnje, zbog čega je veliki broj malinara doveden na rub egzistencije. Takođe nije rešeno geografsko poreklo srpske maline, nisu nadoknađene štete od elementranih nepogoda, ne funkcioniše Nacionalni savet za malinu“, piše u saopštenju PSG.

Dodaje se da je „opravdana sumnja malinara da vlasnici hladnjača u Srbiji imaju monopol i da na taj način direktno snižavaju otkupnu cenu maline ispod ekonomski opravdanog nivoa, kao i da su oni u sprezi sa državom“.

„Kao potvrda ove tvrdnje može poslužiti i činjenica da su Dragan J. Vučićević, glavni i odgovorni urednik provladinog tabloida Informer i direktor ovog dnevnog lista Damir Dragić, vlasnici 50 odsto firme ‘Ledena Loznica’, koja se bavi otkupom malina“, naveo je PSG.

Ocenjeno je da je „poražavajuće to što se u trgovinskim lancima prodaju maline koje su uvezene iz Maroka i to po ceni od 1.600 dinara po kilogramu, dok domaći proizvođači ne uspevaju ni da pokriju troškove, a kamoli da nešto zarade poštenim radom“.

Prethodnih dana proizvođači malina su blokirali magistralni put od Prijepolja ka Crnoj Gori zbog niske otkupne cene tog voća, a sinoć su privremeno prekinuli protest jer je za sutra dogovoren sastanak sa ministrom poljopriovrede.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga