PSG: Sterijina nagrada nije dodeljena jer je Kokan Mladenović naš član

"Ukoliko je 'stručnom žiriju' Sterijinog pozorja bio problem što je Kokan Mladenović, reditelj čija je predstava 'Na Drini ćuprija' po glasovima publike proglašena najboljom, osnivač i član Pokreta slobodnih građana, onda je to trebalo i da navedu u obrazloženju"

06. juna 2017

Pokret slobodnih građana, na čijem je čelu Saša Janković, ocenio je danas da se od predsedničkih izbora u Srbiji nastavlja urušavanje stubova društva i države, te da je nedodeljivanje nagrada na Sterijinom pozorju još jednom pokazalo svu laž na kojoj počiva „autokratski i kriminalizovani režim“.

„Posle postavljenja Zorana Babića za direktora Koridora Srbije, Bratislava Gašića za direktora Bezbednosno-informativne agencije, batinanja novinara tokom inauguracije Aleksandra Vučića, poveravanja nuklearne sigurnosti građana Srbije Maji Gojković, stigla je i sramota sa ukidanjem Sterijine nagrade. Na sličan sraman način, prethodno je ukinuta višedecenijska nagrada za najčitaniju knjigu godine, koju je trebalo da dobije Dragan Velikić“, navodi se u saopštenju.

Pokret slobodnih građana zatražio je da prestane dalje brukanje i urušavanje institucija imenovanjem potpuno nestručnih ljudi na ozbiljne državne dužosti i uvredama inteligencije građana.

„Ukoliko je ‘stručnom žiriju’ Sterijinog pozorja bio problem što je Kokan Mladenović, reditelj čija je predstava ‘Na Drini ćuprija’ po glasovima publike proglašena najboljom, osnivač i član Pokreta slobodnih građana, onda je to trebalo i da navedu u obrazloženju“, piše u saopštenju tog pokreta.

Žiri 62. Sterijinog pozorja nije nagradio ni jednu predstavu na festivalu, već je jednoglasno dodelio samo dve nagrade, i to „svim učesnicima“ i Specijalnu Sterijinu nagradu publici Pozorja.

Ta odluka je izazvala kritiku dela stručne javnosti, a reditelj Kokan Mladenović ocenio je da ja ta odluka ravna terorističkom aktu. Jedan od članova žirija, glumac Predrag Miki Manojlović, odbacio je tvrdnje da je odluka bila politički motivisana.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Branik srBstva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga