PSG podržao proteste zbog izgradnje crkve

Građani Stepe Stepanovića brane državno zemljište na kome je potrebno da se izgrade škola, vrtić i dom zdravlja

30. jun 2018

Pokret slobodnih gradjana (PSG) podržao je današnji protest stanara naselja „Stepa Stepanović“ zbog najavljene izgradnje crkve u tom delu Beograda.

PSG je u saopštenju ocenio da su protesti stanara tog naselja „u borbi za očuvanje državnog zemljišta na kome je potrebno da se izgrade škola, vrtić i dom zdravlja, racionalni i opravdani“.

„Nemamo ništa protiv gradnje crkava i verskih objekata, ali snažno verujemo da su primarne potrebe građana obezbeđivanje adekvatne zdravstvene i obrazovne infrastrukture i da ono mora imati apsolutni prioritet“, naveo je pokret.

Deo stanara naselja Stepa Stepanović ranije jutros blokirao je gradilište i zaustavio mašine koje su krenule na parcelu na kojoj se planira izgradnja crkve i parohijskog doma.

Kako je prenela televizija N1, izmedju šest i sedam časova jutros deo stanara je zaustavio kamion sa betonom i veliku pumpu za beton.

Do sporne situacije u naselju Stepa Stepanović došlo je nakon što je na mestu gde je stanarima obećan dom zdravlja počela da se gradi crkva, a zemljište pored, koje ne pripada Patrijaršiji, ogradjeno je žičanom ogradom i nju obezbedjuje i privatno obezbedjenje koje tvrdi da ih je angažovala Srpska pravoslavna crkva.

Sporno zemljište nalazi se pored placa na kom je Patrijaršija, uz protivljenje dela stanara, počela da gradi objekat, iako građani nisu imali priliku da se izjasne žele li crkvu u komšiluku ili ne.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga