PSG podržao incijativu NVO za izmene Nacrta zakona o pristupu informacijama od javnog značaja

"Primenom predloženog zakonskog rešenja onemogućio bi se rad istraživačkih novinara, NVO i drugih koji doprinose ostvarenju javnog interesa"

05. apr 2018

Pokret slobodnih građana (PSG) podržao je danas inicijativu više organizacija civilnog društva, medija i pojedinaca kojom se od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu traži da bez odlaganja iz Nacrta zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ukloni odredbu kojom bi se omogućila zloupotreba prava na slobodan pristup informacijama protiv organizacija, medija i pojedinaca koji deluju u javnom ili opštem interesu.

Navodeći da je to ministarstvo 22. marta objavilo najnoviji Nacrt zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, PSG je u saopštenju ocenio da bi se primenom zakonskog rešenje po kome u organe vlasti spadaju „i pravno i fizičko lice koje obavlja delatnosti od opšteg interesa“, „prvenstveno onemogućio rad istraživačkih novinara, nevladinih organizacija i svih drugih koji doprinose ostvarenju javnog interesa“.

„Ovo neopravdano zakonsko rešenje bi značilo da svako može tražiti bilo koju informaciju od udruženja, medija i pojedinaca čija aktivnost se na bilo koji način odnosi na javni ili opšti interes“, piše u saopštenju.

Pokret je ocenio i da bi se prema poslednjoj verziji Nacrta, zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaju „mogao koristiti za kontrolu onih koji nemaju javna ovlašćenja niti se finansiraju iz javnih prihoda“ iako kako se navodi, „mora služiti kontroli rada organa javne vlasti, drugih subjekata koji vrše javna ovlašćenja i onih koji se finansiraju iz javnih prihoda“.

„Naknadno dodatom odredbom da se organom vlasti ne smatra ‘društvo kapitala koje posluje na tržištu u skladu sa propisima o privrednim društvima, bez obzira ko je njegov član ili akcionar’ van domašaja kontrole javnosti ostavlja se veliki broj preduzeća o čijem poslovanju javnost ima opravdan interes da zna„, naveo je PSG.

Inicijativu su podržali i Centar za unapređivanje pravnih studija, organizacija Civil Rights Defenders, CHRIS network, Jednakost.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga