PSG: Pad Univerziteta u Beogradu očekivan u državi gde je vrhunska reforma dualno obrazovanje

SSP: Vučićev režim konstantno vređa i omalovažava stručnu javnost

16. avg 2019

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je danas da se pad Univerziteta u Beogradu za više od sto mesta na Šangajskoj listi mogao očekivati ako se uzme u obzir da je u Srbiji „vrhunska reforma uvođenje dualnog obrazovanja“.

„Zašto bi se ulagalo u nauku ako je naš cilj da se otvaraju fabrike kablova i slične kojima treba jeftina radna snaga? Zašto bi se ulagalo u nauku kada je osnova manuelni rad? Zašto bi se ulagalo u nauku u zemlji koja sve više liči na koloniju“, navodi se u saopštenju PSG.

PSG smatra da su neki od razloga za takav plasman Univerziteta i nezavidna finansijska situacija naučnih časopisa, jako loš materijalni položaj profesora, te upisivanje prevelikog broja studenata na fakultete što se odražava na kvalitet nastave.

„U prethodnom periodu su se plate profesora visokoškolskih ustanova uvećavale minimalno u višestruko manjem procentu nego kod ostalih zaposlenih u prosveti, tako da se razlika u platama između vrtića, osnovnih i srednjih škola i zaposlenih na univerzitetima stalno smanjivala“, piše u saopštenju PSG.

PSG je ocenio da je neophodna reforma Univerziteta, veće izdvajanje za nauku, poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u visokoškolskim ustanovama, finansiranje naučnih časopisa, kao i motivisanje profesora da objavljuju radove.

SSP: Niska ulaganja u nauku uzrok pada Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi

Sekretarka za međunarodne odnose Stranke slobode i pravde (SSP) Ana Stevanović ocenila je danas da su niska ulaganja u nauku uzrok odlaska naučnika i istraživača iz Srbije na univerzitete širom sveta, a da je posledica toga pad Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi.

„Režim (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića konstantno vređa i omalovažava stručnu javnost čime kreira atmosferu u kojoj su naučni radnici elita koja je Srbiji nepotrebna. Uz lažne diplome ministara, nedostatak ulaganja u izgradnju škola, male plate učitelja i profesora i represiju prema studentima i đacima, jasno je da Vučićev režim želi Srbiju da pretvori u zemlju stranačkih botova, obespravljene i jeftine radne snage i partijskih poslušnika“, navodi se u pisanoj izjavi Ane Stevanvoić.

Ona je ocenila da je neophodno da se obrazovanje i nauka tretira kao pokretač razvoja kako bi se zaustavilo dalje propadanje i nestanak Srbije, „u kojoj dve trećine mladih, prema poslednjim istraživanjima, ne želi da živi“.

„Samo tako možemo Srbiju iz ‘društva zvanja’ pretvoriti u ‘društvo znanja’ u kome ljudi pristojno žive od svog rada, a to je glavni cilj SSP“, istakla je ona.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga