PSG: Otimanje penzija bilo neustavno, Vučić samovoljom opet krši Ustav

"Porazne posledice korupcije i amaterske igre sa ekonomijom"

25. maja 2018

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „ponovo“ prekršio Ustav jer je kako se navodi, umesto Vlade i Skupštine, „samovoljno i mimo ovlašćenja“ predsednika saopštio da zakon kojim su privremeno umanjenje penzije, prestaje da važi.

Pokret je u saopštenju naveo da je Vučić kao predsednik Vlade Srbije 2014. godine penzionerima „prvo neustavno umanjio penzije, prekršio njihova prava i pogazio ustavnost Srbije“.

„Posebno je porazno što je Vučiću bitniji stav MMF-a od Ustava, institucija i građana Srbije. Da je poštovan Ustav i preporuke nadležnih domaćih institucija za zaštitu ljudskih prava, MMF nikada ne bi morao da Srbiji deli lekcije koje svako ko se razume u državu zna kao azbuku, a Srbija bi čuvala i svoje građane i svoju suverenost i dostojanstvo“, ocenio je PSG.

Navodeći da je ministar finansija Dušan Vujović nedavno podneo ostavku, PSG je upozorio da Vučić namerava da „porazne posledice korupcije i amaterske igre sa ekonomijom Srbije prikrije povećanom javnom potrošnjom bez pokrića“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je ranije danas da će biti ukinut Zakon o privremenom smanjivanju penzija.

On je rekao da je odluka koja je doneta zajednička i zasnovana na ekonomskim parametrima, ali da je ona i politička i da se sa njom slaže i premijerka Ana Brnabić i on kao predsednik i najveći deo društva.

„I MMF će time biti zadovoljan“, rekao je Vučić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga