PSG: Odbacivanje krivičnih prijava protiv Pinka i informera – politički, a ne pravni čin

"Još jedan dokaz da Vučićev režim želi da uguši svaku kritičku misao i reč, namećući ovom društvu i ovoj državi najprimitivnije kič-jednoumlje"

10. avg 2017

Pokret slobodnih građana saopštio je danas da odluka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu o odbacivanju krivičnih prijave protiv Informera, Pinka i „drugih režimskih medija“, koje je protiv njih podnela grupa „uglednih novinara, aktivista i umetnika“ – nije zasnovana na pravu i zakonu, već predstavlja „jasnu demonstraciju političke moći Aleksandra Vučića i SNS-a koja se zasniva na kontroli svih grana vlasti i državnih i paradržavnih centara moći“.

„S obzirom da postoje više nego jasni i nedvosmisleni dokazi da su ovi mediji učinili krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, pošto su potpisnike krivičnih prijava javno optužili za najteža krivična dela – ne postoji niti jedan razlog da one budu odbačene osim političke instrumentalizacije pravosuđa„, saopštio je Pokret kojeg predvodi Saša Janković.

PSG smatra da vlast političku instrumentalizaciju pravosuđa i ne prikriva „zato što joj je cilj da pošalje poruku svojim političkim protivnicima – da će svaki otpor režimu biti kažnjen„.

„Postoji veoma jasan obrazac kako prolaze oni koje režim proglasi za svoje neprijatelje, i to samo zbog toga što zadržavaju pravo da slobodno misle i govore bez obzira da li su u pitanju političari, novinari ili intelektualci: onemogućava im se da nesmetano rade svoj posao, putem medija i raznih portparola vlast poziva na njihov linč, izloženi su potom raznim vrstama otvorenih pretnji i nasilništvu, a policija i pravosuđe napade na njih ne sankcioniše“, navodi se u saopštenju PSG.

Pokret podseća da je pravosuđe je veoma efikasno kada su „protivnici režima“ na meti raznih besmislenih tužbi, kao što je neverovatno efikasno kada neko uputi pretnju predstavnicima vlasti.

„Ovu odluku posmatramo samo kao još jedan od mnogobrojnih dokaza da Vučićev režim želi da uguši svaku kritičku misao i reč, namećući ovom društvu i ovoj državi najprimitivnije kič-jednoumlje„, smatra PSG.

Pokret slobodnih građana saopštio je da na to neće pristati i pozvao građane da mu se priključe u borbi za drugačiju Srbiju.

Više javno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu protiv glavnog urednika Informera Dragana J. Vučićevića, glavnog urednika TV Pink Željka Mitrovića i urednika drugih medija u kojima su ugledni novinari, aktivisti i umetnici optuživani za najteža krivična dela, preneo je sajt Cenzolovka.

Oštećeni su uložili prigovor na ovakvu odluku. Potpisnici krivične prijave, Vukašin Obradović, bivši predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Ilir Gaši, direktor Slavko Ćuruvija fondacije, novinarke Antonela Riha i Tamara Skrozza i glumci Sergej i Branislav Trifunović, uputili su Apelacionom javnom tužilaštvu prigovor na ovu odluku.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga