PSG o učešću na izborima odlučuje u ponedeljak, LSV kad se izbori raspišu, DS bojkotuje

"Društvo došlo do kritične tačke jer se javne politike kreiraju tako da mlade istisnu što dalje od politike"

17. jan 2020

Stefan Simić iz Pokreta slobodnih građana izjavio je večeras da će ta stranka u ponedeljak odlučiti da li će izaći na predstojeće opšte izbore u Srbiji. On je na tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine u Novom Sadu „Mladi na marginama politike – borba za pravo glasa“, naveo i da je pre dva meseca 60 odsto omladine PSG bilo za izlazak na izbore, ali da je danas situacija drugačija i da mu se čini “da je bojkot neizbežan”.

“Nadali smo se da će doći do nekih promena kada je započet dijalog uz posredstvo evropskih zvaničnika, da će se otvoriti bar RTS za opoziciju, ali nikakve pozitivne promene se nisu desile. Naprotiv, stvari su mnogo gore nego što su bile kad je reč o izbornim uslovima. Zato lično mislim da je bojkot neizbežan”, rekao je on.

Simić je ocenio da je veliki problem društva što su mladi u Srbiji generalno nezainteresovani za politiku, iako bi oni mogli da budu nosioci bitnih promena. Međutim, kako je konstatovao, trenutno većina želi da ode iz zemlje jer “samo slušaju o tome kako se ljud ovde od devedesetih do danas bezuspešno bore za iste stvari”.

On je takođe kritikovao sve političke aktere zbog negativnog odnosa prema svom najmlađem članstvu, navodeći da u tom pogledu nema razlike između vladajućih i opozicinih partija, kao da izuzetak ne predstavlja ni Pokret slobodnih građana.

“Pa mi iz omladine PSG ratujemo sa svojim predsedništvom na dnevnom nivou zbog takvog odnosa”, rekao je on.

Mirčea Lelea iz Lige socijaldemokrata Vojvodine izjavio je da ta stranka još nije donela odluku o učešću na izborima, te da će to učiniti kada oni budu formalno raspisani. On je demantovao da je formiranjem Vojvođanskog fronta LSV ušla u izbornu kampanju.

“To nije predizborna koalicija, već je reč o platformi kojom se grupa političkih stranaka i nevladinih organizacija obavezala da će zajednički raditi na realizaciji ideja vezanih za autonomiju Vojvodine”, kazao je on.

On je naveo primer da je u vojvođanskom sele Torak, gde i sam živi, pet godina gorela lokalna deoponija ali da niko od medija nije dolazio da o tome izveštava.

“Pa valjda moja pluća vrede isto kao i pluća nekog iz Beograda”, rekao je Lelea, aludirajući na aktuelnu polemiku u medijima zbog povećanog zagađenja vazduha u Beogradu i još nekim gradovima.

Lelela je odbacio kritike kojima se dovodi u pitanje opozicioni status LSV, navodeći da je ta stranka “žestoka opozicija pokrajinskoj vlasti, kao i vlastima u više od 40 lokalnih samouprava u Vojvodini od ukupno 46 opština i gradova”.

Dejan Bagarić iz Demokratske stranke poručio je da je odluka o bojkotu neupitna u toj stranci i kada je reč o demokratskoj omladini, koja je, kako je naveo, bar oko tog pitanja jedinstvena.

On je kazao da DS pruža podršku i prostor mladima za političko delovanje, navodeći da u mnogim gradovima imaju odbornike iz redova mlađe generacije

I on, međutim smatra da je ključni problem u tome što mladi danas nemaju poverenja u političke stranke, niti pokazuju interes za bavljenje politikom, delom i zbog toga, kako je ocenio, jer “politički aktivizam u Srbiji podrazumeva i određene posledice, pa i batine”.

Bagarić je upozorio da je ipak veliki broj mladih danas podložan nacionalističkim idejama, jer se, kako kaže, poslednjih decenija uglavnom “igralo na kartu – drugi su krivi”.


Istraživač medija Stefan Janjić ocenio je da je su, kad je u pitanju medijska scena u Srbiji, izborni uslovi “katastrofalni”, te da predstavnici opozicije nemaju prostor u većini medija, dok su istovremeno na meti tabloida i dezinformacija koje oni plasiraju.

On smatra da se, sa druge strane, mladi politički aktivisti ne pitaju mnogo u svojim strankama.

“Čak i na društvenim mrežama ljudi prema mlađim političarima ili drugim javnim akterima iz mlađih generacija imaju podsmešljiv odnos. A mediji takođe jako malo prostora posvećuju mladima iz političke sfere, eventualno ako moraju da vade fleke svojih starijih partijskih kolega” , ukazao je Janjić.

Građanski aktivista Željko Stanetić iz Vojvođanskog građanskog centra istakao je da fer izborni uslovi u Srbiji ne postoje od 2012. godine, te da fer neće biti ni predstojeći izbori.

Smatra da i opozicione stranke snose odgovornost za takvu situaciju jer ne reaguju adekvatno na brojne zloupotrebe, a posebno je u tom kontekstu apostrofirao LSV zbog učešća u vlasti sa SNS u Novom Sadu.

Stanetić je ocenio i da je odnos političkih partija prema mladima “poražavajući”.

“I to se odnosi i na poziciju i na opoziciju. Mladi su tako prvi pušteni niz vodu kad je ovde stvar krenula po zlu. Nažalost, tako je i tema suočavanja s prošlošću vrlo namerno stavljena po strani i mladi nemaju odakle da dobiju informaciju da je taj proces izuzetno važan”, istako je.

Stanetić je rekao da mladi u postojećim okolnostima ne vide ni smisao bavljenja politikom, niti razumeju kako političke odluke utiču na njihove živote, upozorivši da je društvo zbog toga došlo do “kritične tačke”, jer se javne politike kreiraju tako da “mlade istisnu što dalje od politike”.

Tribinom posvećenom položaju mladih u društvu i njihovoj ulozi u političkim strankama NDNV je započeo obeležavanje 30. godišnjice osnivanja ovog najstarijeg nezavisnog novinarskog društva na prostoru bivše Jugoslavije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga