PSG: Na vlasti su Šešeljeva duhovna deca

"Ne čudi što je Vojislav Šešelj, čija su dva najbliža saradnika iz vremena za koji je osuđen birana za predsednika države, i dalje njihov duhovni otac, saveznik i saradnik"

11. apr 2018

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je da današnja presuda lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom predstavlja „konačni sud o zločinačkoj politici koja je u Srbiji vođena devedesetih godina prošlog veka“.

Reagujući na presudu kojom je Šešelj osuđen na 10 godina zatvora zbog progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini 1992. godine, PSG je ocenio da je politika u Srbiji tog vremena, „zajedno sa svojim blizancima u drugim zemljama bivše Jugoslavije ovaj prostor odvela u užas etničke i verske mržnje, bratoubilačkih ratova i zločina“.

„Svedoci smo da se, posle četvrt veka, u svim tim zemljama, a na našu odgovornost i u Srbiji, ta politika u svojim bitnim elementima ponavlja. Na vlasti su politički, a negde i biološki naslednici onih koji su razorili mir. Zato i ne čudi što je Vojislav Šešelj, čija su dva najbliža saradnika iz vremena za koji je osuđen birana za predsednika države, i dalje njihov duhovni otac, saveznik i saradnik“, piše u saopštenju.

Pokret je ocenio da presuda lideru radikala „nije dovoljna satisfakcija za sve žrtve ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, ali ni za građane Srbije koji su trpeli i još trpe zbog zločinačke politike SPS i SRS“.

„Smatramo da samo novi ljudi i nove politike na celom prostoru Balkana mogu ovaj deo Evrope osloboditi mračnog nasleđa prošlosti i uvesti nas istinski u 21. vek“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga