PSG: Investicioni plan Vlade Srbije je prazna vreća

"Vlast prvo ispraznila kase lokalnih samouprava, a onda isti novac 'velikodušno ulaže' u njihovu infrastrukturu"

13. avg 2019

Investicioni petogodišnji plan u vrednosti 12 milijardi evra, koji najavljuje Vlada Srbije, je „šarena laža, vešto kamufliran početak predizborne kampanje i prazna vreća“, ocenio je danas predsednik Odbora za urbanizam Pokreta slobodnih građana (PSG) Marin Krešić.

„Ulaganja u izgradnju primarne i sekundarne vodovodne i kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (tri milijarde evra, ili oko 600 milona godišnje) svakako nisu posao države, jer su to osnovne i najvažnije obaveze lokalnih samouprava“, naveo je Krešić u saopštenju.

Istakao je da u planiranim investicijama u putnu i železničku infrastrukturu (četiri milijarde evra ili 800 miliona godišnje), „ima neznatno malo, realno i u skladu sa zakonom planiranih, državnih, regionalnih, magistralnih ili auto-puteva i železničke infrastrukture, a mnogo više zapuštenih ili neodržavanih ostalih, lokalnih puteva, koji su takođe u nadležnosti lokalnih samouprava“.

„Zbog toga smo u obavezi da ih i javno raskrinkamo i objasnimo građanima Srbije sve podvale koje su vešto spakovane i u ‘plan’ ugrađene. ‘Genijalnost’ vlasti je u tome što je prvo ispraznila kase lokalnih samouprava, centralizovanjem novca i odlučivanja, a onda isti taj novac ‘velikodušno ulaže’ u njihovu infrastrukturu, što je mogla i lokalna vlast sama, da je slobodno raspolagala svojim prihodima“, smatra Krešić.

Najavljena ulaganja u energetsku infrastrukturu od 500 miliona evra, ili oko 100 milona godišnje, prema njegovim rečima, „nisu ništa drugo do obična, redovna i uobičajena obaveza energetskog sektora, bez prevelike pompe planirana svim dosadašnjim republičkim budžetima“, a investicije u škole, univerzitete, bolnice i kliničke centre, od oko 150 miliona evra godišnje, su „takođe na nivou redovnih potreba i uobičajenih prosečnih budžetskih ulaganja“.

„Treća grupa ulaganja su ona u kategoriji nepotrebnih, ali za malu ekipu nadležnih jako atraktivnih, na isti način kao fontane, jarboli, gondole, jelke, novogodišnje rasvete i nepotrebne ‘beskonačne’ rekonstrukcije ulica i trgova“, rekao je Krešić.

Kako je ocenio, „izgradnja neplanske, pogrešno koncipirane i stručno neutemeljene, pogrešne prve linije metroa u Beogradu, za 1,4 milijarde evra, je samo bacanje para i prilika za ugradnju ‘ekipe’ u cenu neposredno pogođenog posla, a ne i bilo kakva dugoročna korist za grad“.

Dodao je da su nepotrebne investicije u izgradnju nacionalnog i ostalih stadiona za, kako je rekao, „besmislenu cifru od 600 miliona evra“.

Ni ulaganja od 500 miliona evra u digitalizaciju, pametne gradove, digitalne učionice ili naučno-tehnološke parkove, prema njgovim rečima svakako nisu posao države, nego ili zainteresovane privrede ili lokalnih vlasti.

„U izgradnju stanova za mlade bračne parove za najavljenih 500 miliona evra mogu da poveruju još samo oni koji su možda već kupili isto tako bezbroj puta već pompezno najavljivane superjeftine stanove širom gradova Srbije. I onih 150 miliona evra najavljenih za izgradnju filharmonije u Beogradu bi možda imalo smisla pozdraviti – da nije isto to u prazno i bez realizacije najavljivano već bezbroj puta do sada“, ukazao je Krešić.

U najavljenom investicinom planu je, po njegovim rečima, najmanje izmišljenih ulaganja (ukupno oko 200 milona godišnje) za ono što bi bilo korisno – u vodni put Apatin–Đerdap (300 miliona evra), obnovu mehanizacije i sistema za navodnjavanje (200 miliona evra), podsticaje za razvoj preduzetništva i podršku malim i srednjim preduzećima (100 miliona evra) i pronatalnu politiku, podršku majkama i dečje programe (100 miliona evra godišnje).

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga