Meštani pobedili na Svetskom prvenstvu u sečenju trske

U sadašnje vreme, kada se sve više trske seče mašinski, uz pomoć kombajna i raznih sekača, želimo da ručno sečenje trske sačuvamo od zaborava

22. mar 2013

„Osvajači“ Prvog svetskog prvenstva u ručnom sečenju trske su tri ekipe iz Belog Blata, mesta u banatu u kojem je ovo takmičenje i organizovano s ciljem da se takav način sečenja trske sačuva i otrgne od zaorava.

Na takmičenju je učestvovalo 17 ekipa sa po dva takmičara, iz Belog Blata Gospođinaca, Utrina i Novog Bečeja.

„U sadašnje vreme, kada se sve više trske seče mašinski, uz pomoć kombajna i raznih sekača, želimo da ručno sečenje trske sačuvamo od zaborava“, rekao je novinarima Ištvan Požar, predsednik Turističkog društva Belo Blato.

On je naveo da u Belom Blatu živi 1.377 stanovnika i dodao da se oko trećine radno sposobnih muškaraca i žena na neki način bavi obradom trske.

Pokrajinski sekterar za privredu Miroslav Vasin rekao je da ova manifestacija ima sve uslove da postane deo turističke ponude Vojvodine i da donese korist Belom Blatu.

Takmičenje je počelo jutros u 9 sati, a nakon što ekipe odsekle po tri-četiri snopa, usledila je pauza za doručak.

Svaka ekipa donela je svoj „tradicionalni” doručak koji se i inače iznosi prilikom izlazaka na seču, a žiri je davao dodatne bodove na originalnost doručka, izgled, dekoraciju i slično.

Nakon doručka usledio je nastavak seče trske, završetak i ocenjivanje. Svaka ekipa imala je zadatak da iseče 15 snopova trske, koje su slagali u gomilu-halhu.

Vreme nije bilo ograničeno, a žiri je vrednovao obim snopa koji treba da bude od 100 do 105 centimetara, zatim čvrstoću snopa, čistoću snopa, čistoću terena-strnjišta,

(Autonomija/RTV) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga