Prvi put u Srbiji održan naučni simpozijum o seksualnom obrazovanju

Predmet se fakultativno uči u 72 srednje škole u Vojvodini

26. sep 2015

Međunarodni naučni simpozijum „Seksualno obrazovanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja“ održan je danas u Skupštini Vojvodine, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, što je po prvi put da je takav naučni skup održan u Srbiji.

Skup je održan u okviru projekta „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“, zahvaljujući kojem je istoimeni fakultativni predmet uveden u srednje škole u Vojvodini pre tri godine.

Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić kazala je da se ovaj predmet u ovoj školskoj godini izučava u 72 srednje škole u Vojvodini, a deca ga uče u drugoj godini srednjeg obrazovanja.

Ona je kazala da su prevencija i edukacija najbolji način brige za reproduktivno zdravlje mladih i navela da su maloletničke trudnoće i seksualno prenosive infekcije gorući problemi među mlađom populacijom.

„Često smo nailazili i na pitanje koliko ovako jedan projekat može da košta državu? Smatramo da zdravlje naših mladih ne sme da ima cenu i da je i po državu daleko jeftinije ulaganje u prevenciju kroz obrazovni predmet, nego kasnije lečenje posledica, koje mnogo više koštaju ne samo novca, zdravlja, već neretko koštaju i glave”, kazala je Marinika Tepić.

Dodala je da je na početku projekta resorni pokrajinski sekretarijat tražio partnerske škole za učešće na projektu, ali se sada same škole prijavljuju na konkurs.

Ona je precizirala da je krajni cilj da se ovaj nastavni sadržaj uvede bar kao izborni predmet u sve škole na teritoriji Srbije.

Pored mnogih stručnjaka, predavanje je održala i doktorica Olga Luber, članica Radne grupe Svetske zdravstvene organizacije za izradu Vodiča za primenu standarda za seksualno obrazovanje u Evropi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga