Prvi pravosudni udarac novoj Trumpovoj uredbi

Savezni sudac u Madisonu spriječio zabranu dolaska supruge i djeteta iz Halepa, porodice jednog Sirijca koji je izbjegao u SAD

12. mar 2017

Novoj uredbi za migraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa prvi je udarac zadao savezni sudac koji je spriječio zabranu dolaska supruge i djeteta jednog Sirijca izbjeglog u Sjedinjene Države, prenose mediji.

Odluka suca Williama Conleya u Madisonu u državi Wisconsin odnosi se samo na tu porodicu koju u Siriji ugrožava rat, ali ona ima jaku simboličnu dimenziju.

To je prvi udarac pravosuđa novoj prepravljenoj uredbi predsjednika Trumpa o zabrani ulaska migranata iz nekoliko većinski muslimanskih zemalja, pišu agencije.

Tužitelj je sunitski musliman koji je 2014. pobjegao iz Sirije kako bi izbjegao gotovo sigurnu smrt, stoji u dokumentima upućenima sudu. Taj Sirijac čiji identitet nije objavljen, izbjegao je u Sjedinjene Države, a zatim podnio molbu za azil za svoju suprugu te kćerku koje su ostale u Halepu.

Činilo se da se njegov zahtjev povoljno rješava, no zaustavile su ga uredbe koje Siriju stavljaju na popis zemalja čijim državljanima se brani ulazak u SAD.

Sudovi protiv uredbe

Sirijac se obratio pravosuđu i uspio uvjeriti suca Coneleya u nužnost da se u slučaju njegove porodice privremeno obustavi izvršna uredba o zabrani ulaska Sirijaca.

Pošto mu je prvu verziju uredbe o imigrantima blokirao savezni sud, američki predsjednik Trump potpisao je 6. marta izmijenjenu uredbu o zabrani ulaska u SAD koja se neće odnositi na iračke državljane. Ostalih šest većinski muslimanskih zemalja, Iran, Libija, Sirija, Somalija, Sudan i Jemen ostale su na popisu i njihovi državaljani 90 dana neće moći ući u SAD.

Izvršna uredba od 27. januara zabranjivala je ulazak u SAD državljanima sedam zemalja s muslimanskom većinom kroz 90 dana, izbjeglicama 120 dana, a sirijskim izbjeglicama trajno. U novoj se uredbi sirijske izbjeglice ne izdvajaju od ostalih.

Prvu uredbu iz januara zaustavio je privremeno savezni sudac iz Seattlea, a podržao je prizivni sud u San Franciscu.

Protiv druge izmijenjene Trumpove uredbe tužbe su već podignule savezne države Havaji, Washington i Maryland, a najavile su je i države Oregon i Minnesota.

„Vlada ustrajava na politici koja je nehumana i neustavna, a istovremeno nas umjesto sigurnijima čini manje sigurnima“, saopćio je državni tužilac Marylanda Brian Frosh.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga