Prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u devet godina

Standard & Poor's zadržao dugoročni kreditni rejting na 'BB' i kratkoročni na 'B', no povećao izglede s negativnih na stabilne

27. dec 2016

Agencija Standard & Poor’s zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na „BB“ i kratkoročni na „B“, no povećala je izglede s negativnih na stabilne.

To je prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u devet godina, kako prenosi Hina.

Posljednji put povećanje izgleda za hrvatski rejting zabilježeno je 2007. godine, kad ih je agencija Moody’s povećala sa stabilnih na pozitivne.

S&P: Rast privrede brži od očekivanog

S&P je, pak, posljednji put povećao rejting Hrvatske u 2004. godini, s „BBB-“ na „BBB“, dok je Fitch u 2003. povećao izglede sa stabilnih na pozitivne.

Povećanje izgleda za hrvatski rejting Standard & Poor’s obrazložio je bržim rastom gospodarstva nego što se očekivalo i bržom konsolidacijom javnih financija nego što se procjenjivalo.

Sve tri vodeće svjetske rejting agencije – Standard&Poor’s, Moodys i Fitch – i dalje drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine, no dok Moody’s i Fitch drže negativne izglede, Standard&Poors’ ih od petka drži stabilnima.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga