Pula: Prvi napad na ćiriličnu ploču u Istri

Na pravoslavni je Badnjak u Puli išarana ćirilićna ploča Vijeća srpske nacionalne manjine, što je prvi takav izgred u Istri

08. jan 2014

Na pravoslavni Badnjak sprejem je išarana ploča s ćiriličnim natpisom na zgradi Vijeća srpske nacionalne manjine u Puli, a policija traži počinitelja.

Policija je utvrdila kako je to učinjeno između 17 sati 6. siječnja i 40 minuta poslije ponoći 7. siječnja, kada je policajac u ophodnji vidio da je išarana ploča s ćiriličnim natpisom na zgradi u Maksimijanovoj ulici 10 u kojoj je Vijeće srpske nacionalne manjine.

Protiv nepoznatog počinitelja, za kojim se traga, državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava zbog oštećenja tuđe imovine, rekla je večeras Hini glasnogovornica istarske Policijske uprave Nataša Vitasović.

To je prvi izgred takve vrste u Istri.

U Vukovaru novi incident

Sa zgrada državnih ustanova koje se nalaze u Županijskoj ulici u Vukovaru u noći s nedjelje na ponedjeljak otuđene su dvije, a oštećene četiri ploče s dvojezičnim natpisima ustanova.

Dvojezične ploče su otuđene sa zgrada Prekršajnog i Općinskog suda, a oštećene na zgradama Županijskog suda, Županijskog državnog odvjetništva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru.

To je prvi puta da je od rujna, kada je u Vukovaru započelo postavljanje dvojezičnih ploča, tako velik broj ploča bio cilj istodobnog napada.

U više od deset dosadašnjih slučajeva napada na ploče postavljene na državne ustanove u tome gradu, mnoge su bile otuđene ili razbijene, ali ubrzo i zamjenjene novima.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga