Prvi Međunarodni dan devojčica

Procenjuje se da se svake godine uda oko 10 miliona devojčica pre nego što napune 18 godina. Danas je prvi Međunarodni dan devojčica i UN žele da skrenu pažnju na uslove u kojima te devojčice žive

12. okt 2012

Prema podacima Ujedinjenih nacija dečiji brakovi sklapaju se u svim kulturama, zemljama, verama i nacionalnostima. U Južnoj Aziji, gotovo polovina devojčica ispod 18 godina su u braku, u regionu južno od Sahare, gotovo 40 odsto, u Latinskoj Americi i Karibima, svaka treća maloletnica je udata, na Bliskom istoku i u Africi svaka peta. I u nekim delovima Evrope i Severne Amerike takođe postoje takvi slučajevi. Sklapanjem dečijih brakove krše se sva prava deteta. Deca, posebno devojčice primorani su da preuzmu odgovornost za nešto za šta nisu ni fizički ni psihički spremni. UN zahteva da se granica za sklapanje braka ograniči na 18 godina.

Stručnjaci naglašavaju da devojčice koje se udaju protiv svoje volje, celog života žive izložene nasilju i seksualnom zlostavljanju. Žive u nehumanim, ponižavajućim i ropskim uslovima. Devojčica Amina Filali iz Maroka silovana je kada je imala 15 godina. Roditelji su je prisilili da se uda za čoveka koji je silovao. Njena majka kaže da je porodica morala da sačuva obraz: „Morao je da je oženi. Ljudi su pričali loše o mojoj ćerki. Izgubila je čast. Niko više nije hteo da je oženi.“

Ugroženo zdravlje, nemogućnost obrazovanja

Amina nije mogla da izdrži u braku, otrovala se. Rani brakovi ne ugrožavaju samo zdravlje devojčica, smanjuju mogućnost školovanja. U Pakistanu su talibani na sred ulice pucali u devojčicu Malalu koja se hrabro borila za bolje obrazovanje devojčica. Prava devojčica su u Pakistanu znatno manja od onih koja imaju dečaci: „Molimo se za Malalu i za to da drugi mogu da imaju koristi od njenih mudrih stavova“, kaže njena drugarica.

Prema podacima UN udate devojčice vrlo često napuštaju školovanje što ih sprečava da samostalno pronađu izlaz iz siromaštva. Rano ostaju trudne što ugrožava njihov život, povećava se mogućnost povrede usled prerane seksualne aktivnosti.

Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije nad ženama podrazumeva da je brak sa detetom protivzakonit. Konvencija o pravima deteta poziva države da preduzme sve efikasne i odgovarajuće mere i da ukinu svaku praksu koja šteti deci.

Za prvi Međunarodni dan devojčica Organizacija za prava žena „Zemlja žena“ (Terre des Femmes) otvorila je novi sajt „zvangsheirat.de“. Sajt je namenjen dečacima i devojčicama uzrasta ispod 21, koji su ugroženi ili pogođeni prinudnog braka i traže pomoć.

(Željka Bašić-Savić, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga