Prvanović: Kontramiting nije izmamio na prozore skoro nikoga

"Nezadovoljstvo građana je toliko da je svima jasno da podršku ovi na vlasti u narodu nemaju"

30. apr 2020

Istraživač u Institutu za fiziku u Beogradu Slobodan Prvanović izjavio je za N1 da su građani u prethodnih nekoliko dana, udarajući u šerpe i lonce, pokazali da „ne žele više ovog predsednika na vlasti, kao ni njegovu kliku bandita koji pljačkaju Srbiju“. „Nezadovoljstvo građana je toliko da je svima jasno da podršku ovi na vlasti u narodu nemaju“, istakao je on.

„Mislim da su sinoć doživeli potpuni derbakl sa tim kontramitingom, da ga tako nazovem. I pored te organizovane i plaćene predstave, nisu uspeli da izmame na prozore i terase skoro nikoga, čak ni plaćene botove. Izuzetnu malu podršku su našli među običnim građanima, dok ‘šerpovanje’ koje se dešava već četiri dana je bilo grandiozno, čak mi se čini da buka nikada nije bila veća“, ocenjuje Prvanović.

Prema njegovim rečima, vlast je u veoma nezavidnoj situaciji, jer je dobro upoznata sa tim šta se dešava.

„Ova pobuna koju imamo ovih dana na delu, to su u stvari prevremeni predsednički izbori gde je narod pokazao da ne želi više ovog predsednika na vlasti, kao i njegovu kliku bandita koji pljačkaju Srbiju. Oni sada više ne znaju ni šta će ni kako će. Prosto, odgovor na ovo što se dešava i ne postoji, da budemo realni. Nezadovoljstvo građana je toliko da je svima jasno da podršku ovi na vlasti u narodu nemaju“, poručio je Prvanović.

Kao razlog za ovakvo stanje, vidi ogromno nezadovoljstvo naroda koje traje određeno vreme, a sada je prema njegovom uverenju, eskaliralo.

„Mi smo u prethodna dva meseca imali demonstraciju potpune nesposobnosti vladajuće garniture da vodi državu u kriznoj situaciji. Imali smo i potpuno odsustvo sluha da treba raditi na narodnom jedinstvu i objedinjavanju političkih partija. Građani su nezadovoljni tim njihovim političkim promocijama u vreme jedne velike krize. Oni su bili nezadovoljni i pre nego što je kriza počela, to je ta pljačka Srbije od strane tih bandita“, napominje Prvanović.

Dodaje da je na početku krize poslao otvoreno pismo predsedniku države u kome je zatražio da se napravi krizni štab čiji bi članovi bili i neki od predstavnika opozicije, ali je on to ignorisao.

„Oni ne znaju sada šta će drugo da rade, nego pokušavaju da oblate političke lidere opozicije, ali time što pričaju vređaju i građane koji lupaju u šerpe“, naglašava Prvanović.

„Sada, i da hoćemo ne možemo na drugi način da iskažemo protest. Kada se završi vanredno stanje, kada bude bilo moguće da se protestuje na trgovima i ulicama, onda ćemo krenuti u neke mnogo konkretnije načine borbe„, ističe Prvanović.

Ocenjuje da je poljuljano poverenje građana u SPC, i da se patrijarh Irinej „u nekoliko navrata ponašao kao koalicioni partner Aleksandru Vučiću“.

Crkveni vrh je od crkve napravio jednu vrstu preduzeća koje vodi računa o poslovnim odnosima sa režimom. Imali smo i nemila dešavanja oko cenzirisanja javnih nastupa crkvenih velikodostojnika, dešavanja na Bogoslovskom fakultetu, i sve to je uticalo na to da ugled crkve bude u nekoj fazi opadanja. Mesto crkve je uz narod. Crkva mora da brine o spasenju građana, a ne o tome da udovolji vladajućoj strukturi bez obzira ko je na vlasti“, zaključuje Prvanović.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga