Prvanović i Čupić: Neophodno formiranje vlade građanskog ili državnog spasa

"Ni parlament ni Vlada ne predstavljaju nikakve organe vlasti u državi, a zloupotreba položaja od strane predsednika je dostigla nezapamćen nivo"

31. mar 2020

Naučni savetnik u Institutu za fiziku Slobodan Prvanović i profesor Univerziteta u Beogradu Čedomir Čupić ocenili su da su vlasti u Srbiji u situaciji izazvanoj korona virusom pokazale neodgovornost i nekompetentnost i da je neophodno gormiranje vlade građanskog ili državnog spasa.

U dopisu medijima navodi se da je vlast prvo ubeđivala građane u bezopasnost korona virusa, organizovala zbor radnika u Krušiku i masovna okupljanja građana prilikom prikupljanja potpisa podrške listama, a da je pristup virusu promenila kada je saznala da joj „opada rejting“.

„Tretirajući epidemiološku situaciju isključivo kao pogodan teren za političku propagandu garnitura na vlasti je uvodila mere sprečavanja širenja zaraze kalkulantski, pre svega vodeći računa o svojoj političkoj popularnosti“, navodi se u dopisu.

Ističe se i da vlast nije blagovremeno napravila republičke rezerve zaštitnih i dezinfekcionih sredstava i da je veliki broj građana ostao uskraćen za mogućnost adekvatne zaštite od zaraze.

Kako se dodaje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi svaku priliku za ličnu promociju i političku propagandu „ostavljajući građane uskraćenim za kompetentna mišljenja stručnjaka“.

„Ni parlament ni Vlada ne predstavljaju nikakve organe vlasti u državi, a zloupotreba položaja od strane predsednika je dostigla nezapamćen nivo„, ocenjuje se u saopštenju.

Ocenjuje se i da će Srbija posle epidemiološke krize biti u nepovoljnoj situaciji, a da umesto angažovanja najvećih stručnjaka koji bi osmislili mere ekonomije, vlast zloupotrebljava situaciju i na ekonomskom planu u cilju „predizbornog dodvoravanja građanima, a radi podizanja urušenog rejtinga“.

Kako se naglašava, vladu građanskog i državnog spasa zato treba hitno formirati. Ta vlada bi donosila mere „blagovremeno i savesno“, radila bi na sprečavanju propasti ekonomije Srbije, pripremala plan za dugoročno delovanje, sredstva bi bila racionalno planirana, vlada bi osnažila institucije, vratila slobodu medijima i pripremala fer uslove za slobodne izbore.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga