Prva zabrana neonaci pokreta u Velikoj Britaniji

Podrška ili članstvo u Nacionalnoj akciji bit će krivično djelo, kažnjivo sa do 10 godina zatvora

12. dec 2016

Britanska neonacistička grupa, koja je slavila ubistvo laburističke parlamentarke Jo Cox, prvi je ekstremno desničarski pokret koji je Vlada Velike Britanije okarakterizirala kao terorističku organizaciju, prenose britanski mediji.

Podrška ili članstvo u Nacionalnoj akciji (National Action), antisemitskoj grupi koja propagira nadmoćnost bijelaca, postat će krivično djelo po Zakonu o terorizmu 2000, koji čeka odobrenje parlamenta ove evropske države.

Nacionalna akcija održala je demonstracije u britanskim gradovima s parolama „Hitler je bio u pravu“, a govornici su snimljeni kako govore okupljenima o „bolesti međunarodnog židovstva“ i kako će, „kada dođe vrijeme, oni biti u komorama“.

Grupa je, također, snimljena kako obučava svoje članove bliskoj borbi i postavlja plakate u Liverpoolu i Newburyju kojima ih proglašava „bijelim zonama“.

Slogan na internetskoj stranici ove grupe jest „Smrt izdajnicima, sloboda Britaniji“, što je jedina izjava koju je sudu dao Thomas Mair, koji je ubio Jo Cox.

‘Smrt izdajnicima, sloboda Britaniji’

Nakon što zakon stupi na snagu, dogovaranje sastanaka ili nošenje odjeće koja ima oznake grupe bit će također nelegalno, a prekršaji zakona mogu donijeti maksimalnu kaznu od 10 godina u zatvoru i neograničeno visoku globu.

Ministrica unutrašnjih poslova Velike Britanije Amber Rudd rekla je kako ovoj grupi nema mjesta u britanskom društvu.

„Jasno je da je sigurnost naših porodica, zajednica i države na prvom mjestu. Stoga danas odlučujem zabraniti neonacističku grupu Nacionalna akcija. To znači kako će biti član ove organizacije ili traženje podrške za nju biti krivično djelo“, navela je Rudd.

„Nacionalna akcija je rasistička, antisemitska i homofobna organizacija, koja potiče mržnju, glorificira nasilje i promovira zlu ideologiju i to neću trpjeti. Njima apsolutno nema mjesta u Velikoj Britaniji koja radi za sve.“

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga