Prva serija kanabisa u kapsulama u Hrvatskoj

Kapsule ulja kanabisa izdavat će se isključivo na recept, a dostupne su u dvije doze, s jednakim omjerom THC-a i CBD-a

13. juna 2016

Hrvatski imunološki zavod zaprimio je prvu seriju kapsuliranog ekstrakta kanabisa, uvezenog iz Kanade, koji bi se vrlo brzo trebao naći u hrvatskim apotekama, doznaje u ponedjeljak Hina iz Hrvatske liječničke komore.

Ove sedmice bit će objavljene i kliničke smjernice koje je, zbog dolaska kapsula kanabisa u Hrvatsku, izradilo Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Mate Portolan rekao je za Hinu kako je u skladište Imunološkog zavoda primljena prva količina uvezenih uljnih kapsula, pakiranih po dvjesto komada s različitim udjelima ekstrakta.

Želatinozne kapsule ulja kanabisa izdavat će se isključivo na recept, a dostupne su u dvije doze, s jednakim omjerom THC-a i CBD-a. Jača doza sadrži po pet miligrama THC-a i CBD-a po kapsuli, a slabija 2,5 mg THC-a i 2,5 mg CBD-a.

Smjernice već izrađene

Ljekari će uskoro moći propisivati medicinski kanabis pacijentima koji boluju od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a i djeci koja boluju od rijetkog epileptičkog sindroma, što se od oktobra prošle godine radilo tek izrazito rijetko, a lijekovi bi se interventno uvozili u Hrvatsku.

„Čekamo dodatna tumačenja Ministarstva zdravlja o analizi gotovog pripravka te smjernice o propisivanju. Nakon toga će ljekarne na temelju recepata povlačiti kapsule od Imunološkog te ih izdavati pacijentima za određene dijagnoze“, rekao je Portolan.

Predsjednik Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida Ognjen Brborović kaže kako su kliničke smjernice za doziranje i primjenu kapsuliranog ekstrakta kanabisa već izrađene, a ove sedmice bit će javno objavljene.

Vršiteljica dužnosti direktorice Imunološkog zavoda Lea Lupret-Prugovečki u ponedjeljak se nije javljala na pozive. No, prije dvije sedmice, kada je Zavod dobio dozvolu za promet na veliko lijekova na bazi kanabisa, izjavila je kako bi mjesečna terapija u hrvatskim apotekama mogla koštati između 1.200 i 2.000 kuna, odnosno 158,8 i 264,7 eura.

Naime, Hrvatski zavod zdravstvenog osiguranja ne namjerava plaćati liječenje medicinskim kanabisom, što znači da će ga bolesnici u potpunosti morati plaćati sami.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga