- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Prva presuda u korist logoraša

Osnovni Sud u Beogradu je, kako saznaje bosanska FTV, a prenosi Slobodna Evropa, doneo prvu prvostepenu presudu u korist jednog logoraša koji je bio u logorima Šljivovica i Mitrovo polje u Srbiji. Bivši logoraš Mujo Vatreš dobio je presudu u svoju korist i odštetu u iznosu od oko pet tisuća evra.

Na ovaj iznos biće dodata i kamata koja se zaračunava od dana presude. Pravo žalbe ima i pravobranilaštvo Srbije i podnoslac tužbe Mujo Vatreš. U obrazloženju suda prihvaćen je tužbeni zahtjev, jer je utvrđeno da je životna sposobnost Vatreša umanjena za 50 posto, na osnovu veštačenja sudskog veštaka iz Beograda.

Inače, Mujo Vatreš jedan je od 800 Žepljaka i Srebreničana koji su 1995. godine nakon pada Žepe i Srebrenice prebegli na teritoriju Srbije, gde su ih uhapsili pripadnici vojnih formacija i odveli u logore.

Putem Saveza logoraša BiH i Fonda za humanitarno pravo iz Srbije, angažovani su advokati koji su podneli dosad 20 tužbi za naknadu nematerijalne štete i bespravnog zatvaranja u logore.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!