Prva predsednica Grčke Republike položila zakletvu

Na svečanosti u Skupštini Grčke, koju je prenosila državna TV, bio je simboličan broj poslanika i drugih zvaničnika, zbog mera za sprečavanje širenja novog koronavirusa

13. mar 2020

Prva predsednica Grčke Republike u istoriji, Katerina Sakelaropulu, danas je formalno položila zakletvu.

Na svečanosti u Skupštini Grčke, koju je prenosila državna TV, bio je simboličan broj poslanika i drugih zvaničnika, zbog mera za sprečavanje širenja novog koronavirusa.

Premijer Kirijakos Micotakis nominovao je Sakelaropulu (63), ranije predsednicu najvišeg pravosudnog tela Grčke Državnog saveta (vrhovnog upravnog suda), kao nesporno uglednu, nestranačku ličnost čija kandidatura prevazilazi tradicionalne partijske podele.

Ona je na petogodišnji predsednički mandat sa uglavnom reprezentativnim dužnostima i smboličnim ovlašćenjima, izabrana u januaru sa 261 glasom „Za“ medju ukupno 300 poslanika, a šest je bilo odsutno.

Dobila je znatno više od minmalnih 200 glasova koliko predvidja Ustav. Za nju su glasalia i poslanici Micotakisove vladajuće konzervativne Nove demokratije, kao i poslanici opozicije: ranije vladajuće Sirize, levičarske partije bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa i Pokreta levog centra (Kinal).

U Grčkoj je malo žena na visokim pozicijama u politici, a Micotakisa su kritikovali da je formirao gotovo potpuno muški kabinet posle pobede na izborima u julu 2019. godine jer je u Vladi samo jedna žena medju 18 ministara i zamenika.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga