Prva kreditna linija Razvojnog fonda

Iznos pojedinačnog kredita je do 200.000 evra i namenjen je isključivo izvoznicima iz Vojvodine

24. jul 2013

Razvojni fond Vojvodine sutra će raspisati prvi konkurs namenjenizvoznim programima preduzetnika iz Vojvodine, čija ukupna vrednost je 400 miliona dinara, najavio je danas predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Pajtić je novinarima u Vladi Vojvodine, gde se danas sastao sa direktorom Fonda Goranom Hodobom, rekao da je iznos pojedinačnog kredita do 200.000 evra u dinarskoj protivrednosti i namenjen je isključivo izvoznicima iz Vojvodine.

“Rok vraćanja je šest meseci, sa kamatnom stopom od četiri odsto godišnje, tako da praktično za period od šest meseci, kamata iznosi dva posto. Na taj način, omogućava se snažniji izvoz našim poljoprivrednicima i preduzetnicima”, rekao je Pajtić.

Pajtić je rekao i da će Razvojni fond Vojvodine do kraja godine usmeriti ukupno 1,2 milijarde dinara u izvozne programe, ali i u programe razvoja poljoprivrede i za podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća

“Potrebno je da se finansijska sredstva obezbeđena štednjom u javnom sektoru, investiraju u privredu, proizvodnju, u izvozne programe. Zbog toga je prva kreditna linija Razvojnog fonda Vojvodine upravo usmerena na izvozne programe“, izjavio je Pajtić.

Pajtić je pozvao pravna lica i preduzetnike iz Vojvodine, koji imaju ugovoreni izvoz, da konkurišu za izuzetno povoljne kredite Razvojnog fonda Vojvodine.

Najavio je da će sve uštede koje Pokrajina bude ostvarivala ubuduće biti usmerene za razvoj, a Fond će biti neizostavni instrument podrške poljoprivredi, malim i srednjim preduzećima i izvoznicima, kojih je malo i potrebna im je podrška države.

Predsednik Vlade Vojvodine je naveo da Pokrajina ima više od tri četvrtine udela u Razvojnom fondu, a ostatak pripada Republici, a da se Fond do sada isključivo punio sredstvima iz budžeta Vojvodine.

“Bili bismo veoma zadovoljni ako bi i Republika kroz neke povoljne kreditne linije, ako ne kroz neka budžetska sredstva, uzela učešće u ovom Fondu, jer razvoj Vojvodine sam po sebi nosi i razvoj cele Srbije”, kazao je Pajtić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga