Dnevnik: Prva kancelarija APV biće u Gracu

Predsednici skupština pokrajina Štajerske i Vojvodine, Kurt Fleker i Šandor Egereši, potpisali su juče izjavu o name…

25. nov 2009

Šandor EgerešiPredsednici skupština pokrajina Štajerske i Vojvodine, Kurt Fleker i Šandor Egereši, potpisali su juče izjavu o namerama kojom započinje zvanična saradnja dvaju predstavničkih tela. To je rezultat dvodnevne posete parlamentarne delegacije Štajerske Vojvodini, koja je usledila posle višegodišnjih aktivnosti na jačanju međuregionalne saradnje.
– Razgovori koje smo vodili potvrdili su želju da se kontakti intenziviraju u mnogim oblastima. Potpisana izjava o namerama predstavlja osnov budućih zajedničkih aktivnosti. Dogovorili smo se da intenziviramo saradnju skupštinskih odbora, kao i da organizujemo studijske posete naših poslanika i stručnih lica parlamentu Štajerske – izjavio je Egereši. – Razgovarali smo i o intenziviranju saradnje između gradova i opština u oblastima obnovljivih energija, odlaganja otpada, turizma…
Egereši je najavio da će, iduće godine u maju ili junu, organizovati prezentaciju Štajerske u Skupštini APV. Osim toga, kako je naglasio, postigli su i saglasnost da Vojvodina, posle izglasavanja statuta, prvo regionalno predstavništvo otvori u Štajerskoj.
– Mnogo je razloga za to. U Štajerskoj imamo dosta studenata, gastarbajtera, a postoji i uspešna saradnja na privrednom planu – objasnio je Egereši.
Predsednik skupštine Štajerske Kurt Flaker izjavio je da je cilj njihovog dolaska u Novi Sad razgovor o saradnji i razmena iskustava o stvarima koje dve regije mogu jedna drugu da nauče.
– Drago nam je da smo tu baš na dan kada Skupština Srbije započinje proces izglasavanja novog statuta Vojvodine jer taj akt treba da ima istorijski značaj za ovo područje. Mi, naravno, podržavamo otvaranje kancelarije Vojvodine u Gracu, a danas smo, osim toga, učinili i konkretne korake koji mogu produbiti našu dalju saradnju – rekao je Flaker.
P. K. Dnevnik

Svečana sednica
– Svečana sednica Skupštine Vojvodine, koja bi trebalo da proglasi novi statut Pokrajine, biće sazvana odmah nakon što republički parlament izglasa zakon o utvrđivanju nadležnosti i potvrdi statut APV – najavio je predsednik pokrajinskog parlamenta Šandor Egereši.
Na pitanje kada bi sednica mogla biti održana, Egereši je istakao da očekuje da rasprava u Narodnoj skupštini bude dovršena do kraja novembra, a da će pokrajinski poslanici o njihovom rezultatu moći da se izjasne najkasnije do 10. decembra.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga