- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Prva domaća knjiga o Marini Abramović

Knjiga „Marina Abramović: rani radovi- beogradski period“ biće sutra premijerno predstavljena na Sajmu knjige u Beogradu, na štandu vojvođanskog sekretarijata za kulturu i informisanje.

„Princip da se u svemu što svaki čovek u svom životu, a umetnik u sopstvenoj umetnosti, neodložno i neminovno uvek mora ići do kraja, osnovna je nit vodilja i konačna poruka Marininih performansa beogradskog perioda, a sledom ovog početnog stadijuma takođe i njenog sveukupnog dela“, napisao je kritičar Ješa Denegri povodom ove knjige.

Autorka prve knjige o Marini Abramović na ovim prostorima je Olivera Janković, a izdavač je novosadska galerija „Bel art“.

Marina Abramović (1946) je svetski poznata umetnica performansa, koja je u samim počecima svoga umetničkog stvaralaštva slikarstvo zamenila bodi artom.

Ona insistira na jeziku tela igrača, a iscrpljivanje tela je postala osnovna karakteristika njenog performansa.

Studirala je na likovnim akademijama u Beogradu i Zagrebu, a potom predavala na akademiji u Novom Sadu. Živela je potom u Amsterdamu a danas živi u Njujorku.

Dobitnica je mnogih međunarodnih priznanja, a između ostalog i „Zlatnog lava“ na Bijenalu u Veneciji.

Ove godine je dobila i najveće državno priznanje Crne Gore, Trinaestojulsku nagradu, a na Cetinju je predstavila i idejno rešenje budućeg umetničkog centra koji će nositi njeno ime.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!