Prpa: Nedićevo knjigovodstvo smrti

Nedić je, prosto i jednostavno rečeno, kvisling, koji je došao voljom Nemaca na mesto na koje ga je Ljotić preporučio

13. dec 2015

Rehabilitacija Milana Nedića značla bi rehabilitaciju ideja i poruka nacionalsocijalizma, izjavila je u intervjuu FoNetu istoričarka Branka Prpa, koja smatra da bi predsednik i premijer Srbije morali da iznesu svoj stav o tom pitanju, jer zločini nad građanima Beograda i Srbije za vreme nemačke okupacije ne mogu da budu nešto što se njih ne tiče.

Osvrćući se na postupak za rehabilitaciju Nedića, predsednika Vlade Srbije u periodu nemačke okupacije, Prpa pita da li mi, kao potomci žrtava zločina tog vremena, treba da ignorišemo njihove patnje i nesreće?

Da li treba da rehabilitujemo one ličnosti i sistem ideja koji su uzrok te njihove patnje i nesreće, upitala je Prpa, napominjući da su i živi i mrtvi korpus jedne države.

Nedić je, ukazuje Prpa, „prosto i jednostavno rečeno kvisling, koji je došao voljom Nemaca na mesto na koje ga je Ljotić preporučio, posle komesarske uprave Aćimovića, kao osobu koja treba da servisira nemačku okupacionu vlast, što je on zdušno činio“.

Svako ko ima bilo kakvu sumnju šta je Nedić, postoje objavljena dva toma dokumenata o Banjičkom logoru, pa nek’ izvoli da ih pogleda, poručila je Prpa i objasnila da je to „knjigovodstvo smrti“ sa evidencijom zatvorenika koju su vodili čuvari logora.

Ovo izdanje Istorijskog arhiva grada Beograda, objavljeno u vreme dok je Prpa bila na njegovom čelu, sadrži imena 23.620 zatočenika tog logora, mada se procenjuje da ih je bilo i više, do 30.000.

U logoru je bilo oko 880 dece ispod 18 godina starosti. Najmlađe koje je stradalo rođeno je 1944.godine, dok je najstarija osoba u Banjičkom logoru rođena 1843. godine, dakle gotovo stogodišnjak, podseća Prpa.

Prema njenim rečima, logor je bio dvojni, jer ga, „pored Nemaca, drži i Nedić, puni specijalna policija, a tu je i Nedićeva straža“.

U evidenciji logora, dodala je Prpa, imate žitelje cele jedne ulice, jer su prosto došli, pohapsili sve ljude i strpali ih u logor da bi servisirali tu Hitlerovu naredbu 100 za jednog.

Imate jako puno intelektualaca, Aleksandra Belića, Viktora Novaka, Vasu Čubrilovića, Miloša Đurića i članova Srpske akademije, sveštenika Srpske pravoslavne crkve, imate antifašiste, imate i četnike. Svi su tu, to je potpuno pokrivena socijalna i stratifikacijska struktura Beograda, ocenila je Prpa, govoreći o zatočenicima logora.

Ona smatra da je „somnambulija“ govoriti da je Nedić prihvatio mesto premijera da bi spasavao Srbe.

Spasavati Srbe tako što se servisira okupaciona vlast, učestvuje u kaznenim ekspedicijama po Srbiji protiv tog istog sprskog stanovništva, pune logori tim istima građanima ove zemlje i što se oni ubijaju, muče, na razne načine uvode u stanje egzistencijalne strepnje, kaže Prpa.

Na tvrdnje zagovornika Nedićeve rehabilitacije da je spasao hiljade Srba izbeglih iz drugih delova okupirane Jugoslavije, Prpa uzvraća da je on bio čovek bez integriteta u nemačkom okupacionom sistemu, a ne neki samostalni igrač.

Nedić i njegova Vlada nacionalnog spasa nemaju nikakvu autonomiju, oni su prosto izvršioci nemačke volje, napominje Prpa.

Spasao ih je utoliko što su mogli da ovde nađu utočište, ali to, kako navodi Prpa, ne bi moglo da se dešava bez nemačkog odobrenja.

Prpa ukazuje i da je ogromna odgovornost Nedića za holokaust nad Jevrejima i podseća da je njegova uprava imala posebno, Sedmo odeljenje za Jevreje i Cigane, kako su ga zvali.

(Fonet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga