Prpa: Deklaracija Srbije i RS nastavak ideje Velike Srbije

"Opasan i neuspešni projekat srpskih elita već 150 godina"

04. sep 2017

Najavljena zajednička Deklaracija Srbije i Republike Srpske o opstanku srpske nacije nastavak je koncepta Velike Srbije, ocenila je za N1 istoričarka Branka Prpa. Novinar Slobodan Stupar i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, s druge strane, smatraju da je reč o jednokratnom dokumentu za unutrašnju upotrebu.

Deklaracija o opstanku srpske nacije biće predstavljena u parlamentima Srbije i Republike Srpske u novembru, nedavno su najavili zvaničnici Beograda i Banjaluke. Formiran je tim koji će pisati deklaraciju čiji je cilj, kako je saopšteno, promovisanje i zaštita prava vezanih za očuvanje identiteta srpskog naroda.

Branka Prpa je u Danu uživo TV N1 ocenila da takav dokument predstavlja model “kulturne nacije” iz 19. veka, gde nacionalno-integracijski procese počinju kroz jezičke revolucije. Takav model je samo naizgled kulturni, a zapravo je politički, upozorava sagovornica N1 i ističe da je krajnji cilj pokušaj stvaranja iste države u kojoj bi živeo isti narod koji deli isti jezik, kulturu, geografiju…

“Ovo je za mene nastavak koncepta Velike Srbije i onog što je kao ideja te države, nažalost, neuspešni projekat srpskih elita već 150 godina, i to poprilično krvavi, sa teškim posledicama”, podseća Prpa.

Najavljena Deklaracija zato, prema njenim rečima, niti je benigna, niti je zmaj od papira, već, kako je istakla, opasan projekat za budućnost koji traje u kontinuitetu i koji dokazuje da se političke elite u Srbiji nikada nisu odrekle tog koncepta, niti ga zaboravaile, što stvara onespokojavaću atmosferu u regionu.

“To jeste politički akt kojim u budućnosti može da se otvori put za jedan novi integracioni proces koji će značiti prekrajanje granica na Balkanu. Takav koncept nije stran ni Hrvatskoj. Te dve države imaju velikodržavne koncepte na način da raskomadaju Bosnu. Pošto to nisu mogli, stvorili su jugoslovensku državu, a pošto je u međuvremenu jugoslovenska država srušena, taj problem je istorijski nerešen”, ocenila je Prpa.

Srbija i Hrvatska, prema njenim rečima, imaju ambicije da u budućnosti uzmu srpski, odnosno hrvatski deo BiH dok je pitanje šta će biti s Bošnjacima, što je njihova tužna sudbina u srpsko-hrvatskom sendviču već 200 godina.

Prpa smatra i da je Srbiji potrebno ozbiljno političko odrastanje, i to ne samo političkim elitama, nego i građanima. Jedino tako Srbija može postati dobro mesto za život, poručuje ona.

Stupar: Deklaracija za zamajavanje birača

Gost Dana uživo bio je i novinar Slobodan Stupar koji smatra da se Deklaracija koristi za unutrašnje potrebe u Srbiji i RS, i da joj je cilj da “zamajava birače” i na jednoj i na drugoj strani.

“Srbi vole da se priča o srpstvu koje bi jednog dana moglo da se pretvori u teritoriju – Veliku Srbiju. Neuspešni Vučić će koristiti prava koja ima po Dejtonskom sporazumu i objasniće strancima da je to to, da je to fingiranje dok se pregovara o Kosovu. Nevolja je što se vara srpski narod, prave mu priredbu, a od toga neće biti ništa”, očekuje Stupar.

Podseća da su slične deklaracije donošene i u Miloševićevo vreme, a da ih danas niko ni ne gleda.

Stupar smatra i da Deklaracija odgovara Dodiku zbog izbora koji bi trebalo da se održe naredne godine kako bi se predstavio kao spasilac srpskog naroda, dok Vučiću odgovara kao nekakava predstava o uspehu budući da, prema njegovoj oceni, u prethodne tri godine nema nikakve rezultate.

Sagovornik N1 smatra i da dok god Vučić ima “zeleno svetlo” Zapada da na unutrašnjem planu radi to što radi, u Srbiji neće biti prostora za opozicione delovanje.

“Zapad je odlučio da svog ljubimca održava u varijanti u kojoj može da bude mnogo gori od Orbana dok im završava posao. Srbija njih uopšte ne zanima”, smatra Stupar.

Popov: Deklaracija će kratko trajati

O Deklaraciji je za N1 govorio i Direktor centra za regionalizam Aleksandar Popov koji smatra da je reč o dokumentu za političku upotrebu koji će kratko trajati dok neka nova tema ne dođe na dnevni red.

Popov podseća da Srbija već ima Nacionalnu strategiju za dijasporu koja “odavno skuplja prašinu” i smatra da je taj dokument mogao biti inoviran, umesto što se donosi nova deklaracija koja pokriva istu materiju.

“Mislim da je reč o ubiranju političkih poena, pre svega Dodika koji je pritisnut od strane opozicije i predstavlja se kao jedini pravi zaštitnik Srba. A boga mi potrebna je i Vučiću jer je pritisnut da rešava problem Kosova i da ide u pravcu normalizacije odnosa”, ocenio je Popov.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga