„Prozor“, za zdrav razum!

Obeležena 20. godišnjica najdužeg protesta za slobodu medija

02. sep 2011

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević izjavio je večeras da se Srbija veoma sporo oslobađa tereta režima Slobodana Miloševića.

„Novci od ratova završili su u nečijim džepovima, a lopovi i kriminalci se savršeno razumeju. Dugo će nam trebati da se od toga oporavimo“, rekao je Dimitrijević na obeležavanju 20. godišnjice od akcije „Prozor“.

U septembru 1991. godine Nezavisno drusstvo novinara Vojvodine (NDNV) organizovalo je sa prozora svoje zgrade u centru grada alternativni dnevnik svake večeri u 19.30.

Ispod prozora NDNV-a okupljalo se tokom celog septembra i po nekoliko hiljada ljudi. „Prozor“ je bila akcija protesta protiv cenzure koja je tada vladala u medijima u Srbiji i protiv ratnohuškačke propagande.

Na „Prozoru“ su govorili poznati književnici, intelektualci i političari, poput Aleksandra Tišme, Zorana Đinđića, Desimira Tošića, Vesne Pešić, Lasla Vegela, Dragoljuba Mićunovića, Nenada Čanka.

Stare prostorije NDNV-a u Zmaj Jovinoj 4, sa čijeg je prozora „emitovan“ alternativni televizijski Dnevnik, uz pomoć skromnog ozvučenja i petrolejske lampe kao osvetljenja, nalaze se u zgradi koja je u međuvremenu vraćena Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Večerašnje obeležavanje odvijalo se sa terase novih prostorija NDNV-a, pred oko 200 građana.

Nekadašnji političar i novinar Miodrag Isakov rekao je da je „Prozor“ pre 20 godina pomogao ljudima da sačuvaju zdrav razum.

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi rekao je da je sloboda medija i danas problem, ne samo u Srbiji.

Visoki funkcioner Demokratske stranke Dragoslav Petrović rekao je da je Srbija mogla daleko brže da se menja u proteklih deset godina.

Psiholog Mikloš Biro rekao je da više nema jednopartijskog sistema, ali je i danas slučaj da se mora biti član neke od vladajućih stranaka kako bi se dobio posao.

Prisutne su pozdravili i novinari Robert Čoban, Marina Fratucan, Jan Briza, fotoreporter Branko Lučić, a pismo podrške uputio je i književnik Laslo Vegel.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Erotika
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga