Protiv ukidanja Javnog servisa Vojvodine

„Građanska Vojvodina“ se protivi predlogu da se Javni servis Vojvodine praktično ukine i da se svede na jednu od desetak regionalnih servisa koji će funkcionisati u sistemu RTS-a

07. jul 2010

Nevladine organizacije okupljene u „Građansku Vojvodinu“ oštro se protive predlogu da se Javni servis Vojvodine praktično ukine i da se svede na jednu od desetak regionalnih radio-televizija koje će funkcionisati u sistemu RTS-a. Iako ova preporuka tek treba da prođe javnu raspravu, iako je ona navodno „plod“ rada stranih medijskih eksperata, izražavamo čuđenje kako se tako podudara sa težnjama centralističkih beogradskih elita da, uz podršku svojih partnera iz Vojvodine koji se bave isključivo zadovoljenjem individualnih apetita, na svaki način onemoguće ili obesmisle i ovako nizak stepen vojvođanske autonomije.

Upozoravamo javnost Vojvodine, ali i cele Srbije, da se u preporukama koje su proizašle iz medijske studije – koja je rađena za potrebe Ministarstva kulture Srbije i koja će poslužiti kao temelj za izradu medijske strategije – nalaze još mnoge problemske tačke, čiji rezultat, po našoj proceni, može biti dodatna centralizacija medijske scene Srbije i dovođenje lokalnih i regionalnih medija u još teži položaj. Osnivanje regionalnih javnih servisa poklapa se i sa politikom „lažne regionalizacije“, kojoj smo trenutno svedoci.

„Građanska Vojvodina“ svakako nije zadovoljna trenutnim stanjem na RTV-u i smatramo da ova medijska kuća mora uložiti ogroman napor da prebrodi mnoge tekuće probleme i da se transformiše u moderan javni servis koji će raditi u interesu svih građana Vojvodine, bez uticaja političkih stranaka. Ali, isto tako, sigurni smo da RTS sa sadašnjim rukovodstvom i načinom rada neće imati niti interesa, niti znanja, niti želje da obavlja funkciju javnog servisa koji će uvažiti specifičnost pokrajine. Svođenjem RTV-a, koji neće imati svoj kanal emitovanja, na „prozor“ RTS-a ozbiljno će se ugroziti pravo građana Vojvodine na informisanje, pogotovo prava nacionalnih manjina.

Upozoravamo i na to da je stanje na RTV-u u velikoj meri upravo posledica centralizacije zemlje i da ovaj javni servis radi bez adekvatnog prostora, kao i da se vrši neredovan i netransparentan transfer sredstava prikupljenih od „pretplate“ sa računa RTS-a na račun Radio-difuzne ustanove Vojvodine. Podsećamo da je zgrada RTV-a srušena tokom NATO intervencije i da sada ovaj medij radi u krajnje neprimerenim uslovima, a da pritom država Srbija niti jednog trenutka nije pokazala interesovanje da ovaj problem reši. Sve u svemu, može se prepoznati kontinuitet namera centralnih vlasti da uruše ovu medijsku kuću.

Pozivamo Vladu Vojvodine da se odredi prema ovom predlogu, jer smatramo da ovo pitanje nije medijsko već, pre svega, političko.

Građanska Vojvodina

“Građansku Vojvodinu” čine:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam, Novi Sad
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad
Građanski fond “Panonija”, Novi Sad
Otvoreni licej, Sombor
Zelena mreža Vojvodine
Građanska akcija, Pančevo

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga