Protiv homofobije u školama Berlina

Đaci i njihovi roditelji informisani o ljubavi među osobama istog pola; homofobijom posebno ugroženi mladi migrantskoh porekla; Turski savez Berlina podržao akciju

17. avg 2011

Udruženje lezbijki i homoseksualnih muškaraca Nemačke i Turski savez Berlina uputili su u novoj školskoj godini, koja je u glavnom gradu Nemačke počela 15. avgusta, đacima i roditeljima pismo sa informacijama o ljubavi među osobama istog pola. Ovo je prvi put da ove dve organizacije pokreću ovakvu akciju u školama.

Njihovo pismo objavljeno je na nemačkom, turskom i arapskom jeziku i upućeno školama koje treba da ga proslede đacima i roditeljima.

Dve organizacije ukazuju da su homoseksualci i dalje često izloženi diskriminaciji i predrasudama, te da je problem posebno upadljiv među mladom migrantskom populacijom. Ukazuje se takođe da su uvredljive reči za homoseksualce i dalje najčešće uvrede među đacima.

Organizatori akcije ukazuju da su sa posebno velikim problemima suočeni homoseksualci migrantskog porekla. Jer, pored društvene izopštenosti, oni strahuju i od toga da bi, često veoma religiozne porodice, mogle da ih odbace ukoliko priznaju svoje seksualno opredeljenje.

Dve organizacije sada su školama, đacima i roditeljima ponudili tzv. informacioni kofer, koji pored informacija na ovu temu, sadrži i materijal o mobingu za đake i učitelje. Celokupan pripremljeni materijal može da se primenjuje već od uzrasta osnovne škole.

Turski savez Berlina i Udruženje lezbijki i homoseksualnih muškaraca Nemačke očekuju da će deo škola i nastavnika akciju ignorisati, ali da će mnogi materijal prihvatiti i sa đacima o ovoj temi i razgovarati, što je već dobar početak.

Ovo je prva ovako opsežna akcija koju zajedno sprovode migrantske i organizacije homoseksualaca, ali ne i prvi zajednički angažman. Pre nekoliko godina je Turski savez Berlina izričito podržao akciju Udruženja lezbijki i homoseksualaca protiv homofobije pod nazivom „Kai je homoseksualac, Murat takođe“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga