Protiv diktature: Danas šetamo da sutra ne bismo otišli

"Podrška profesorima i učiteljima"

23. apr 2017

Protest „Protiv diktature“ u Beogradu završen je večeras nešto posle 21 čas.

Učesnici protesta okupili su se oko 18 časova ispred Doma narodne Skupštine odakle su krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama koje su bile zatvorene za saobraćaj. Skup je prošao bez incidenata.

Oko 300 učenika prošetalo je do Terazija, potom do Trga Republike, pa Makedonskom ulicom do zgrade RTS-a u Takovskoj, a odatle su se uputili ka Vladi Srbije, pa do Slavije, a potom Ulicom Kralja Milana do Doma Narodne skupštine.

Na čelu kolone bili su dobošari, veliki transparenti „Dole diktatura“ i „Fer i slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, decentralizcaija, zaštita i poboljšanje radnih prava“, kao i auto sa ozvučenjem sa kojeg se puštala muzika.

Podršku demonstrantima danas su dali i predstavnici Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, Forum beogradskih gimnazija i Unija sindikata prosvetnih radnika.

Studentkinja Filozofskog fakulteta obratila se na početku skupa okupljenima i rekla da se ne protestuje samo protiv diktature nego i da bi se pružila podrška profesorima i učiteljima i istakla da okupljeni žele da se obrazovanje ceni.

Profesor engleskog jezika iz Kovačice Goran Herling rekao je da će od danas i prosvetari biti na ulicama zajedno sa studentima i građanima.

Profesor Filozofskog fakulteta Đokica Jovanović rekao je da je i ranije izlazio na ulice da se bori za svoja prava i da danas na protestu vidi „grupu slobodnih ljudi koji ne podležu autoritetima i sili koja pokušava da im se nametne“.

Učesnici protesta su ispred zgrade RTS-e održali minut ćutanja za poginule radnike te medijske kuće tokom NATO bombardovanja i položili cveće.

Ispred Vlade Srbije oni su sa razglasa pustili pesmu „Pada Vlada“ i uzvikivali „Av, Av, Av“.

Okupljeni su duvali u pištaljke i nosili transparente , „Stop teroru, institucije su trule, pravo i pravda su nedostižni za građane“, „Platiš, studiraš, ne radiš, odeš“, „Fabrike radnicima, budžeti studentima“, „Kupi nam diplome, Nebojša“, „Večerašnja ponuda – povoljan upis u prvi razred nakon učlanjenja u SNS“, „Danas šetamo da sutra ne bismo otišli“ i druge.

Sledeći protest najavljen je za sutra u 18 časova.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga