- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Protestno pismo zbog smene direktorice Savremene galerije u Subotici

Više od stotinu građana koji deluju kao umetnici, univerzitetski profesori, kulturni radnici potpisalo je protestno pismo zbog smene Nele Tonković sa mesta direktorice Savremene galerije u Subotici u kojem su ocenili da na taj način Gradsko veće i Skupština grada Subotice “zatvaraju krug tragično loših kadrovskih rešenja u subotičkoj kulturi”, preneo je portal Magločistač.

Oni su u pismu optužili gradske vlasti da nisu prepoznali “živu aktivnost malog kolektiva galerije”, koji je u prethodne četiri godine pokazao koliki su potencijali u kulturi, ako su “vođeni rukom i glavom osobe koja ima viziju razvoja kuće na čijem je čelu”.

“U desetinama izložbi, Nela Tonković je pokušala i uspela da građanima približi savremenu umetnost, vrlo često stranu i nerazumljivu publici. Neke od tih izložbi su nagrađivane, a jedna proglašena izložbom godine u Srbiji”, navodi se u pismu.

Ocenjuje se da razlog da Neli Tonković ne bude produžen mandat na još četiri godine leži u tome što se gradske vlasti nisu vodile načelima uspešnosti i kompetentnosti.

“Da je to bilo merilo, ona bi bez problema dobila priliku da nastavi dobro započeti posao na zadovoljstvo građana Subotice. Njen najveći problem je što je bila i ostala profesionalac odan poslu koji obavlja, nezavisan od stranačkih i nacionalnih podela koje su potpuno premrežile društveni život grada. Zato za takve kao Nela Tonković nema više mesta u subotičkoj kulturi”, piše u pismu.

Ocenjuje se da su danas na ceni “odani, verni, poslušni” i oni koji obavezno moraju biti “naši”.

Podsetili su na reči književnika Danila Kiša: „…kad budu svi roktali svojim svinjskim srcima, poslednji, koji će još gledati ljudskim očima i osećati ljudskim srcem, biće oni kojima ne bejaše strano iskustvo umetnosti“.

Dosadašnja direktorka Savremene galerije u Subotici Nela Tonković, koja je na to mesto postavljena kao nestranačka ličnost, smenjena je sa te funkcije 10. jula odlukom Gradskog veća, a ukoliko predlog usvoji Skupština grada Subotice, novi direktor biće grafički dizajner Arpad Blaško iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Kako je tada preneo lokalni portal Magločistač, u rešenju Gradskog veća navodi se da je Neli Tonković istekao mandat, a da je za vršioca dužnosti predložen „master primenjeni umetnik, rodom iz Kule, Arpad Blaško“.

Kako je portal naveo, Nela Tonković, inače istoričarka umetnosti koja je trenutno na UNESCO studijama kulturne politike i menadžmenta, u Subotici je bila poznata po kritičkom stavu kada se radi o kadriranju u kulturnim ustanovama i odnosu vlasti prema njima.

Ona je u pisanoj izjavi navela da je očekivala da će „uprkos svom predanom radu“ u novom mandatu mesto direktora biti prepušteno nekom drugom pogodnijem kadru.

„Takav razvoj događaja bio je za mene očekivan i nezvaničnim kanalima najavljivan oko godinu dana unazad, te ga vidim kao deo sve raširenije prakse u kulturi u čitavoj Srbiji“, poručila je ona.

Ona je podsetila da se kultura u Subotici smatra delatnošću „za koju nije potrebno posebno obrazovanje“, što je izjavila odbornica vladajuće većine predvođene Srpskom naprednom strankom Josipa Ivanković, tokom izglasavanja smena u umetničkom bioskopu „Aleksandar Lifka“ u Skupštini grada Subotice 2017. godine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!