Protestno pismo zbog smene direktorice Savremene galerije u Subotici

"Njen najveći problem je što je bila i ostala profesionalac odan poslu koji obavlja, nezavisan od stranačkih i nacionalnih podela koje su potpuno premrežile društveni život grada"

12. jul 2018

Više od stotinu građana koji deluju kao umetnici, univerzitetski profesori, kulturni radnici potpisalo je protestno pismo zbog smene Nele Tonković sa mesta direktorice Savremene galerije u Subotici u kojem su ocenili da na taj način Gradsko veće i Skupština grada Subotice “zatvaraju krug tragično loših kadrovskih rešenja u subotičkoj kulturi”, preneo je portal Magločistač.

Oni su u pismu optužili gradske vlasti da nisu prepoznali “živu aktivnost malog kolektiva galerije”, koji je u prethodne četiri godine pokazao koliki su potencijali u kulturi, ako su “vođeni rukom i glavom osobe koja ima viziju razvoja kuće na čijem je čelu”.

“U desetinama izložbi, Nela Tonković je pokušala i uspela da građanima približi savremenu umetnost, vrlo često stranu i nerazumljivu publici. Neke od tih izložbi su nagrađivane, a jedna proglašena izložbom godine u Srbiji”, navodi se u pismu.

Ocenjuje se da razlog da Neli Tonković ne bude produžen mandat na još četiri godine leži u tome što se gradske vlasti nisu vodile načelima uspešnosti i kompetentnosti.

“Da je to bilo merilo, ona bi bez problema dobila priliku da nastavi dobro započeti posao na zadovoljstvo građana Subotice. Njen najveći problem je što je bila i ostala profesionalac odan poslu koji obavlja, nezavisan od stranačkih i nacionalnih podela koje su potpuno premrežile društveni život grada. Zato za takve kao Nela Tonković nema više mesta u subotičkoj kulturi”, piše u pismu.

Ocenjuje se da su danas na ceni “odani, verni, poslušni” i oni koji obavezno moraju biti “naši”.

Podsetili su na reči književnika Danila Kiša: „…kad budu svi roktali svojim svinjskim srcima, poslednji, koji će još gledati ljudskim očima i osećati ljudskim srcem, biće oni kojima ne bejaše strano iskustvo umetnosti“.

Dosadašnja direktorka Savremene galerije u Subotici Nela Tonković, koja je na to mesto postavljena kao nestranačka ličnost, smenjena je sa te funkcije 10. jula odlukom Gradskog veća, a ukoliko predlog usvoji Skupština grada Subotice, novi direktor biće grafički dizajner Arpad Blaško iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Kako je tada preneo lokalni portal Magločistač, u rešenju Gradskog veća navodi se da je Neli Tonković istekao mandat, a da je za vršioca dužnosti predložen „master primenjeni umetnik, rodom iz Kule, Arpad Blaško“.

Kako je portal naveo, Nela Tonković, inače istoričarka umetnosti koja je trenutno na UNESCO studijama kulturne politike i menadžmenta, u Subotici je bila poznata po kritičkom stavu kada se radi o kadriranju u kulturnim ustanovama i odnosu vlasti prema njima.

Ona je u pisanoj izjavi navela da je očekivala da će „uprkos svom predanom radu“ u novom mandatu mesto direktora biti prepušteno nekom drugom pogodnijem kadru.

„Takav razvoj događaja bio je za mene očekivan i nezvaničnim kanalima najavljivan oko godinu dana unazad, te ga vidim kao deo sve raširenije prakse u kulturi u čitavoj Srbiji“, poručila je ona.

Ona je podsetila da se kultura u Subotici smatra delatnošću „za koju nije potrebno posebno obrazovanje“, što je izjavila odbornica vladajuće većine predvođene Srpskom naprednom strankom Josipa Ivanković, tokom izglasavanja smena u umetničkom bioskopu „Aleksandar Lifka“ u Skupštini grada Subotice 2017. godine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga