Protestni performansi ispred zgrade Kulturnog centra

Građani u pozi raspeća prkose cenzuri

22. okt 2013

Na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook) pokrenuta je grupa „Novosadsko ubrojčavanje“, koja je pozvala sugrađane da se fotografišu ispred zgrade Kulturnog centra Novi Sad u položaju raspeća, sa novcem u rukama, u znak protesta zbog nedavne zabrane izložbe studenata Akademije umetnosti.

Ubrojcavanje2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ta izložba je zabranjena zbog navodno spornog rada studentkinje Danijele Tasić, na kojem je prikazano ljudsko telo u pozi raspeća i bez lica, kako u obe ruke drži svežanj novčanica.

Na Fejsbuk stranici „Novosadskog ubrojčavanja“ nalaze se brojne fotografije Novosađana koji su se fotografisali ispred zgrade Kulturnog centra u pozi raspeća, sa svežnjevima novčanica u rukama.

Postavljena je i fotografija sa logom kampanje da Novi Sad 2020. godine postane evropska prestonica kulture, na kojem je preškrabana 2020. i dopisana 2013. godina, a preškrabana je i reč „kulture“ i dopisana reč „cenzure“.

Kako su objasnili administratori ove stranice, sam naziv „Novosadsko ubrojčavanje“ izražava njihov ironičan odnos prema nedavnom konkursu Kulturnog centra za prevod na srpski reči „digitalizacija“, na kojem je pobedilo rešenje „ubrojčavanje“.

Lingvisti su kritikovali ovak konkurs i kazali da se nove reči u jezik ne uvode putem raspisivanja konkursa.

Administratori „Novosadskog ubrojčavanja“ ocenili su da postupci rukovodstva Kulturnog centra neprestano svedoče o tome da je ono nekompetentno da vodi ovu ustanovu.

Direktor Kulturnog centra Novi Sad dlučio je prošle nedelje da cenzuriše rad studentkinje Akademije umetnosti Danijele Tasić, smatrajući da njen prikaz raspeća sa novcem u rukama „vređa običan narod“.Ubrojcavanje4

Zbog te odluke, izložba je otkazana, a sa Danijelom Tasić su se solidarisali i drugi umetnici, koji su povukli svoje izložbe iz Kulturnog centra, kao i brojna umetnička udruženja, nevladine organizacije i pojedine političke stranke.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga