Protestna vožnja zbog smrada iz zrenjaninske kafilerije

"Sve je to jako opasno, nažalost nemamo razumevanja lokalne politike"

18. jul 2020

Grupa građana okupljena u udruženju „Stop kafileriji“ organizovala je večeras u Zrenjaninu protesnu vožnju ispred kafilerije odakle se godinama unazad delovima grada širi nesnosan smrad.

Jedan od organizatora Vladimir Dragić rekao je novinarima da gotovo svakog dana svom dvogodišnjem detetu mora da objašnjava zbog čega mora da uđe u kuću jer kafilerija emituje neprijatne mirise svakodnevno.

„Ako imamo sreće da vetar duva na kontra stranu može da ostane napolju, verujte, to nije samo smrad, to su glavobolje, mučnina, ne znamo koliko su to štetne materije, ali saznaćemo“ kazao je on.

Dragić je podsetio na brojne bezuspešne akcije i pokušaje građana da reše problem.

„Nažalost, u ovoj zemlji izgleda sve mora ‘na gurku’, za ovih 15 godina bilo je peticija, dobili su sudsku zabranu, to je bilo na apelaciji, pa se slučaj vratio na sud u Zrenjaninu, i ne znam zašto inertnost gradskih čelnika, da nemaju potrebu da se uhvate u koštac sa tim problemom“ rekao je on.

Tijana Šijaković rekla je da neprijatan miris budi građane u tri sata ujutru, i da tada postoje samo dve mogućnosti – „da se zatvore prozori, a smrad ostane u kući, ili da otvorite prozore i glavu zagnjurite u jastuke“.

„Ljudi su to do sada trpeli, ali srećom, okupile su se komšije iz naselja koja su u neposrednoj blizini kafilerije, ne bi se ovo nikada ni desilo da bezbroj puta nismo zvali komunalne inspektore, republičke inspekcije i nadzore“, objasnila je Šijaković.

Upitan da kaže zbog čega je odlučio da večeras dođe ispred kafilerije, Aleksandar Popović je rekao da se građani jedino bore za vazduh.

U protestu je učestvovao i doktor Tomislav Stevanović koji je naglasio da je u slučaju kafilerije potrebno fokusirati se na smrad i sastojke koji nisu bezazleni.

„Oni izazivaju zdravstvene probleme na više načina, udisanjem štete plodu u prva tri meseca trudnoće, a kasnije mogu da dovedu do razvojnih poremećaja dece, poremećaja u ponašanju“ rekao je doktor Stevanović.

Kazao je i da se hronične bolesti kod dece i odraslih pogoršavaju usled tog smrada.

„Sve je to jako opasno, nažalost nemamo razumevanja lokalne politike i kada je u pitanju kafilerija, ali i kada je u pitanju Vineks iz Lukićeva“, dodao je on.

Građani Zrenjanina su i do sada, u više navrata ukazivali na problem smrada iz Kafilerije, organizujući proteste i tribine, a nedavno i prikupljali potpise za peticiju, kako bi se ona izmestila, ali osim obećanja nadležnih, do rešenja problema nije došlo.

Kafilerija u Zrenjaninu postoji od 1984. godine, tada u okviru Fabrike stočne hrane „Begej“ IPK „Servo Mihalj“, i bavi se preradom nemetalnih otpadaka i ostataka i proizvodnjom mesno-koštanog brašna i tehničke masti.

Od 2006. godine zvanično se zove „Prekon“ što je skraćenica od „prerada konfiskata“, a od 2010. godine je u vlasništvu kompanije „Matijević“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga