Protestna šetnja protiv režima Aleksandra Vučića: Nije moj predsednik

"Pobeda na nefer i nedemokratskim izborima uz stalne pretnje svim građanima"

31. maj 2017

Protest dela opozicionih stranaka i građana pod motom protiv „autokratskog režima Aleksandra Vučića“ i uvođenja diktature u Srbiju završen je večeras oko 20.00 na beogradskom Trgu Republike.

Okupljeni su prethodno organizovali protesnu štenju preko Terazija, pored Doma Narodne skupštine, zgrade RTS-a u Takovskoj ulici i potom, nazad do Trga Republike gde je nešto posle 18 sati protest i počeo.

Okupljeni u koloni, koju su predvodili dobošari, uzvikivali su „Nije moj predsednik“, „Poštujte Ustav“, a ispred zgrade RTS u Takovskoj „Hoćemo uživo“, i nosili transparente „Car je go“, „Aleka za maršala“ i „Sloboda medijima“.

Nosili su i transparente sa natpisima „Narod ne zaboravlja“, „Ujedinjeni protiv diktature“ kao i zastave Srbije i Pokreta slobodnih građana.

Među okupljenima su i bili predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković, lideri pokreta Dosta je bilo i Dveri, Saša Radulović i Boško Obradović, i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

Protestu su s pridružili i kandidat na izborima za predsednika Srbije Vuk Jeremić, lider Pokreta za zdravu Srbiju Milan Stamatović, bivša predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić, poslanica Dijana Vukomanović kao i brojni poslanici Demokratske stranke.

Janković i Tadić su rekli novinarima da okupljanje predstavlja protest protiv „nedemokratskog i autokratskog režima“.

Beograd, 31.05.2017. - Predvodjeni dobosarima i transparentom na kome pise "Ujedinjeni protiv diktature", ucesnici protesta protiv "autokratskog rezima Aleksandra Vucica" krenuli su oko 18.40 sa Trga Republike u setnju centralnim ulicama Beograda. Medju okupljenima su i predsednik Pokreta slobodnih gradjana Sasa Jankovic, lideri pokreta Dosta je bilo i Dveri, Sasa Radulovic i Bosko Obradovic, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadic, kandidat na izborima za predsednika Srbije Vuk Jeremic, lider Pokreta za zdravu Srbiju Milan Stamatovic, bivsa predsednica DSS-a Sanda Raskovic Ivic, kao i brojni poslanici Demokratske stranke. Na fotografiji (L-D) Bosko Obradovic, Sasa Jankovic, Milan Stamatovic, Sasa Radulovic i Vuk Jeremic. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

„Danas smo videli navodnu inauguraciju koja nije pokazala ništa novo osim da je car promenio odelo“, rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoje dva puta, jedan u kome društvo vode Vučić i njegov SNS, a to je put diktature i uništavanja slobode, i drugi put – „put slobode i demokratije za koji se zalažu ljudi koji su danas okupljeni na Trgu Republike“

„Verujem da cemo narodnih dana graditi jedinstvo kako bi što pre stali na kraj režimu i kako bi počeli normalno da živimo …. i ništa više od toga a to je ustvari ono što Srbije najviše treba“, rekao je Janković.

Tadić, koji je i biši predsednik Srbije, kazao je da mu je „čast“ što je sa građanima i opozicionim liderima na Trgu Republike i ocenio da je „došlo vreme da se opozicija u Srbiji ujedini“.

„Izbori za Beograd bi mogli biti prilika za ujedinjenje opozicije, što bi mogla biti prva pretpostavka kraja autokratskog režima Aleksandra Vučića“, kazao je Tadić.

On je poput Jankovića, izrazio očekivanje da će danas iskazano jedinstvo opozicije, biti građeno i u narednom periodu.

Jeremić je rekao novinarima i da današnje okupljanje pokazuje koliko je velika razlika između okupljenih i Vučićevog režima.

On je dodao i da će ostati u Srbiji i da će raditi na okupljanju širokog fronta građana i udruženja.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov je rekla agenciji Beta da su poslanici te stranke na današnjem protestu jer je Vučić pobedio na nefer i nedemokratskim izborima uz stalne pretnje svim građanima.

Ona je napomenula da su i današnji napadi na novinare i mlade aktiviste pokazali još jednom pravo lice njegovog načina vladanja.

Protest su podržali i predstavnici Hrvatskog građanskog saveza, Šumadijske regije, Mađarskog pokreta, Novog Pokreta iz Novog Pazara i udruženja Protiv diktature.

Tu su bili i predstavnici Policijskog sindikata Srbije, nekoliko sindikata, udruženja građana, predstavnici potesta „Protiv diktature“…

Skup je protekao bez incidenata, osim manjeg verbalnog na samo kraju kada je muškarac dobacio okupljenima na Trgu Republike šta sada hoće i zašto zvižde, na šta mu je odgovoreno skandiranjem „sendviči, sendviči“.

Saobraćajna policija je obezbeđivala trasu kojom je prošla kolona, uniformisane policije nije bilo, ali su bili primetni policajci u civilu.

Broj okupljenih je prema nezvaničnim procenama varirao od nekoliko stotina na početku, do između 1.500 i 2.000 u jednom delu šetnje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga