Protestna akcija: Izložba o Vukovaru ponovo postavljena

Odgovor na ćutanje nadležnih u Novom Sadu na vandalizam uperen ka akcijama posvećenim suočavanju sa nedavnom ratnom prošlošću Srbije

13. dec 2016

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR) organizovala je večeras u centru Novog Sada protestnu akciju, na kojoj su ponovo izložili fotografije sa izložbe “Vukovar – razaranje jednog grada”, koju su prošle nedelje na istoj lokaciji porazbijali nepoznati vandali.

Nepoznati počinioci 6. decembra su porazbijali izloge sa umetničkim fotografijama posvećenim 25. godišnjici ratnog razaranja Vukovara, a tu izložbu organizovali su Art klinika iz Novog Sada i Žene u crnom iz Beograda. Autor fotografija je Srdjan Veljović.

Na razbijenim izlozima je bila napisana poruka “A ubijanje Srba, stoko“.

Predstavnica YIHR Sofija Todorović rekla je da je današnja akcija svojevrstan odgovor na ćutanje nadležnih u Novom Sadu, ali i da je problem u tome što reakcija vlasti uvek izostane kada je u pitanju vandalizam uperen ka akcijama posvećenim suočavanju sa nedavnom ratnom prošlošću Srbije.

“Osetili smo potrebu da kao mladi i odgovorni građani Srbije kažemo da nije u redu da se svaki put povlačimo i ćutimo kada se razbijaju i ubijaju ovakve izložbe. Ista ideja vandalizma je bila prisutna i tada kada je ubijan Vukovar, kao i sada kada se ubija izložba”, rekla je Todorović.

Ona je kazala da je akcija organizovana i zbog toga što taj vandalski čin “ne sme u Srbiji da se smatra za nešto što je prihvatljivo i opradano”.

Dodala je da su vandali tada poručili da je izložba jednostrana, te da u prvi plan stavlja sve druge žrtve ratova devedesetih osim Srba, što prema njenim rečima nije istina.

“Kako čitamo istoriju danas određuje i to kakva će ona ostati budućim generacijama, a ako vandalizam bude jedina i krajnja reakcija, bojim se da će revizija istorije postati realna stvar. Žrtve su žrtve bez obzira kojem narodu da pripadaju”, rekla je ona i dodala da je upravo razdvajanje i podela po nacionalnoj osnovi, dovelo do sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

Izložba je u Novom Sadu otvorena 18. oktobra i trebalo je da u prolazu Milana Mladenovića stoji mesec dana, a fotografije iznose na videlo teško razaranje Vukovara i zločine počinjene u ovom gradu 1991. godine.

Nikola Džafo iz Art klinike rekao je tada za Betu da nije slučajno što je izložba postavljena baš u Novom Sadu, jer je to prilika da se taj grad priseti i opomene na užasnu ulogu koju je tadašnji Novosadski korpus bivše Jugoslovenske narodne armije imao u uništavanju Vukovara.

Izostanak reakcije nadležnih u Gradu Novom Sadu oštro su kritikovale i nevladine organizacije okupljene oko neformalne koalicije Građanska Vojvodina, koje su zahtevale i od nadležnih organa gonjenja da “pod hitno pronadju i oštro kazne vandale”.

Policija se do danas nije oglasila povodom ovog incidenta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga