Protesti u SAD ne jenjavaju, u borbi za jednakost i kompanije, ali i Simpsonovi

"Svojim očima videli smo nejednakost"

27. jun 2020

Uprkos ubrzanom širenju virusa, protesti protiv rasizma, širom SAD i dalje traju. U borbu za jednakost uključili su se i zakonodavci više američkih država, velike kompanije, pa i televizijski producenti.

Više od mesec dana od smrti Džordža Flojda, protesti ne jenjavaju. Iz dana u dan, spomenika konfederacije u američkim gradovima sve je manje, aktivisti traže i rušenje statue predsednika koji je robove oslobodio. Linkolnov spomenik u Vašingtonu, za demonstrante je sporan – vizuelno, jer je pored 16. američkog predsednika i bronzana statua Afroamerikanca koji kleči.

U borbu protiv rasizma uključili su se i zakonodavci više američkih država: Džordžija, u kojoj je u februaru 25-godišnji Aframerikanac ubijen dok je džogirao, uvela je u svoje zakone pojam „zločina iz mržnje“.

„Svojim očima videli smo nejednakost. Državljani Džordžije zato protestuju, a zakonodavci u Džordžiji su reagovali“, kaže Brajan Kemp.

U Mineapolisu, gradu u kom je Džordž Flojd ubijen, gradske vlasti rade na projektu ukidanja policijskih snaga i uvođenja novog odeljenja, koje će raditi na suzbijanju nasilja na ulicama.

„Ovo je jedna od mnogih akcija koje moramo da preduzmemo za izgradnju pravednijeg sistema“, kaže Džeremaja Elison.

A u Koloradu, naredbom guvernera, ponovo je otvorena istraga o smrti 23-godišnjeg Afroamerikanca, koji je preminuo u pritvoru.

„Još prošle jeseni smo tražili nezavisnu istragu. A šta smo tada čuli? Ništa. Tek sada su ljudi obratili pažnju“, kaže advokat porodice Meklejn Meri Njuman.

U borbu protiv nejednakosti uključile su se i korporacije – francuski Loreal saopštio je da će iz opisa svojih proizvoda povući izraze kao što su „izbeljivanje“ i „osvetljavanje“. Uprava Koka-kole obustavila je reklamiranje na svim društvenim mrežama na 30 dana, navodeći da „nigde nema mesta rasizmu“. Time se Koka-kola pridružila rastućoj kampanji #StopMržnjiRadiProfita, koju je podržalo skoro stotinu velikih kompanija, kao što su Honda, Mozzila i Viber.

U kampanju su se uključili i Simpsonovi: producenti čuvene TV komedije, na talasu Black Lives Matter pokreta, saopštili su da beli glumci ubuduće neće pozajmljivati glasove animiranim karakterima koji nisu belci.

(Ksenija Pavkov, N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Pronađi razliku
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga