- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Protesti u Mađarskoj zbog odlikovanja desničarskom novinaru Žoltu Bajeru

Do sada je 76 osoba vratilo Viteški krst Ordena za zasluge kojiim je ranije dodelila Mađarska, nakon što je to odlikovanje ove godine za Dan Svetog Ištvana uručeno Žoltu Bajeru, novinaru i publicisti lista Mađar hirlap.

Oni su zamolili predsednika Mađarske Janoša Adera da ih izbriše sa liste odlikovanih, jer smatraju da Bajer širi ideje koje podsećaju na najmračnija razdoblja mađarske istorije, navodeći “antisemitizam i ksenofobiju, opscenost i dehumanizujući pristup”, preneo je portal Vojvodina danas.

Kancelarija premijera je pri dodeljivanju priznanja kao obrazloženje navela da je Bajera predložila zajednica koja čuva uspomenu na one koji su život izgubili po gulazima.

Prema tom tumačenju, Bajer je zaslužio orden zbog toga što je kao novinar otkrio i zastupao “mnoge nacionalne stvari”, što pre svega odnosi na bavljenje sudbinom zatočenika po gulazima i na realno predstavljanje života Mađara u Erdelju, odnosno u Transilvaniji, u Rumuniji .

Bajer je izjavio da neće vratiti orden, a predstavnici vlade i vladajuće partije Fides smatraju da je on orden zaslužio.

Janoš Lazar, ministar zadužen za vođenje Kancelarije premijera, koji je i uručio orden Bajeru, rekao je da svačija karijera može da se kritikuje, ali da on lično smatra da je u Bajerovoj karijeri mnogo više pozitivnog nego grešaka.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!