Protesti u Budimpešti zbog napada vlasti na slobodu medija

Desetine mađarskih novinara dale otkaz posle otpuštanja glavnog urednika

24. jul 2020

Više hiljada ljudi izašlo je na ulice Budimpešte i kreće se prema sedištu vlade, u znak protesta na sve žešće napade vlasti na slobodu medija.

Demonstracije su organizovane nako što je danas više od 80 novinara, odnosno gotovo cela redakcija najvećeg nezavisnog portala u Mađarskoj Index.hu, dalo otkaze zbog toga što je glavni urednik Šabolć Dul dobio otkaz, prenosi Rojters.

Oni su jutros od većinskog vlasnika portala zahtevali da vrati Dula na posao, a nako što je to odbijeno dali su otkaze.

„Nismo se okupili zbog toga što se svi slažemo sa onim što piše Index, već zato što smo došli do tačke u kojoj je ugrožena sloboda informisanja“, izjavio je jedan od učesnika u demonstracijama. Ministar inostranih poslova Peter Sijarto rekao je da se vlada suočava sa „neistinitim optužbama“ da ugrožava slobodu medija.

„Na koji način bi vlada mogla da utiče na odluke medija koji su u privatnom vlasništvu“, upitao je Sijarto.

Index je najveća medijska organizacija u Mađarskoj koja je kritički nastrojena prema vladi Viktora Orbana, a pritisci na redakciju u većem obimu počeli su pre mesec dana.

Peter Uj, koji je 1999. bio suosnivač portala, kaže da je zbog sve većeg pritiska iz Orbanove partije Fides bio primoran da podnese ostavku pre devet godina.

„Index je, ipak, do danas ostao poslednji medij koji je u velikoj meri smetao vladi, koja je sada kontrolom tržišta oglašivača uspela u onome što do sada nije. Država danas u Mađarskoj kontroliše tri četvrtine tog tržišta“, kazao je Uj.

Desetine mađarskih novinara dale otkaz posle otpuštanja glavnog urednika

Desetine novinara, uključujući vodeće urednike madjarskog nezavisnog informativnog portala Index.hu, dalo je danas otkaze u znak protesta zbog otpuštanja glavnog urednika.

Blizu 60 članova redakcije reklo je da napušta taj najpopularniji madjarski portal jer je otpuštanje Šabolča Dula (Szabolcs Dull) ugrozilo profesionalnu nezavisnost i budućnost tog medija.

U znak solidarnosti sa Indeksom za večeras je najavljen ulični protest.

Taj portal je odavno meta premijera Viktora Orbana koji ga je jednom nazvao „fabrikom lažnih vesti“, a nedavno su Orbanovi saveznici preuzeli kontrolu nad prodajom prostora za reklame tog sajta što je bio predznak šta će biti s njegovom nezavisnošću.

Prošlog meseca Indeks je pomerio svoju ocenu na „barometru nezavisnosti“ s kategorije „nezavisan“ u kategoriju „u opasnosti“, posle čega je uprava najavila reorganizaciju redakcije, čemu se uredništvo usprotivilo.

Potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Vera Jurova početkom meseca je u pismu izrazila solidarnost sa zaposlenima portala Indeks i ocenila da oni rade „u veoma teškim uslovima“.

„Pratim situaciju oko Indeksa sa zabrinutošću“, ukazala je Jurova.

Sloboda medija u Madjarskoj znatno se pogoršala od Orbanovog povratka na vlast 2010. godine i država direktno kontroliše stotine lojalnih izdanja finansirajući ih velikim sredstvima iz budžeta.

(Beta/FoNet/N1, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga