Protesti širom Njemačke protiv ksenofobije i krajnje desnice

Organizatori rekli da se okupilo više od 150.000 ljudi, nakon što su proteklog ljeta održani antiimigracioni protesti

13. okt 2018

Demonstrati iz cijele Njemačke marširali su danas Berlinom protiv ksenofobije i krajnje desnice, a riječ je o jednom od najvećih skupova u toj zemlji u proteklim godinama.

Organizatori su saopštili da se okupilo više od 150.000 demonstranta, nakon što su proteklog ljeta u više istočnih gradova održani antiimigracioni protesti, a podrška krajnje desničarskoj Alternativi za Nemačku (AfD) porasla je uoči izbora u Bavarskoj u nedjelju, prenosi Reuters.

Portparol policije nije iznio procjenu o broju ljudi prisutnih na protestu, koji su organizovale grupe za zaštitu ljudskih prava među kojima je i Amnesty International.

Podrška AfD-u

Demonstranti su nosili transparente s natpisima „Gradimo mostove, ne zidove“, „Ujedinjeni protiv rasizma“ i „Mi smo nedjeljivi – za otvoreno i slobodno društvo“, a neki su plesali uz zvuke pop muzike.

Dolazak više od milion migranata, pretežno iz ratnih zona na Bliskom istoku, podstakao je podršku Alternativi za Nemačku, za koju se očekuje da će postići dobar rezultat na izborima u Bavarskoj, koja je dugo bila uporište konzervativne Krišćansko-socijalne unije, inače članice federalne koalicione vlade kancelarke Angele Merkel.

(Al Jazeera, Foto: EPA)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga