Protest zemljoradnika u Kuli

Bačke oranice za Beograd na vodi

16. jun 2014

Poljoprivrednici iz opštine Kula započeli su danas miran protest ispred zgrade Skupštine, zbog, kako su naveli, najave da će deo zemlje u ovoj opštini biti izuzet iz licitacija za zakup i dat inostranim partnerima.

Jedan od protestanata Živko Pejin rekao je agenciji Beta da poljoprivrednici iz ove opštine imaju pouzdane podatke da će Ministarstvo finansija izdati u dugoročan zakup više od 3.000 hektara partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za 100 evra po hektaru.

“Mi plaćamo hektar 37.000 dinara. Nije problem da plaćam tu cenu, jer hoću da radim, ali oni su dobili mogućnost da biraju koju zemlju žele na sledećih 20 godina, dok nama zakupi ističu za tri, što je na jesen, i više nećemo moći da koristimo tu zemlju”, kazao je Pejin.

Pejin je kazao da su se poljoprivrednici odlučili za miran protest, te da su parkirali traktore u centru Kule, gde čekaju da predsednik opštine stupi u kontakt sa ministrom finansija Lazarom Krstićem i direktorom Uprave za poljoprivedno zemljište Zoranom Knezevićem.

“Čekamo da nam potvrde informacije koje imamo i da nam objasne zašto to rade”, kazao je Pejin i apelovao na nadležne da ne dozvole da se zemlja uskrati domaćim poljoprivrednicima, jer neće imati egzistenciju.

“Nećemo imati šta da radimo, a takav aranžman neće biti dobar ni za državu. Mi smo kontaktirali Ministarstvo poljoprivrede i oni nas nisu slagali kada su rekli da nemaju informacije o ovom slučaju, jer sve ide preko Krstićevog ministarstva”, dodao je on.

Upozorio je da će se efekti ovakvog dogovora osetiti tek kasnije, što je ilustrovao primerom sivačkog kombinata “AD Bačka”, koja će ostati bez 2.000 hektara obradive površine.

“Toj firmi će ostati 1.600 hektara, a sa tako malo zemlje ona više neće biti u stanju da vraća dug od 12 miliona evra, otići će u stečaj i 120 radnika će ostati na ulici”, upozorio je Pejin.

Kako je najavio, protesti poljoprivrednika ove opštine će biti radikalizovani ukoliko odgovori izostanu, ali još uvek se ne zna na koji način i kojim sredstvima.

Iako su iz nadležnog ministarstva poručili da sporne oranice ostaju u ovogodišnjem Programu, paori su uvereni da se iza misteriozne odluke krije za njih štetni paket aranžman sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima po kojem će najplodnije bačke oranice biti žrtvovane za povoljne kredite i Beograd na vodi.

Zemlja koja će navodno biti izuzeta iz licitacija nalazi se u opštini Kula u mestima Sivac, Kruščić, Crvenka i Lipar.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga